De eerste 100.000 handtekeningen zijn binnen voor het Europese burgerinitiatief ‘Good Clothes Fair Pay’, dat zich hard maakt voor een leefbaar loon voor kledingmakers wereldwijd. Wanneer er in totaal één miljoen handtekeningen zijn verzameld (voor 19 juli 2023) uit minimaal zeven Europese landen, wordt de Europese Commissie verplicht om het wetsvoorstel in behandeling te nemen.
In het wetsvoorstel worden bedrijven die in Europa kleding, schoenen of textiel verkopen, verplicht om een leefbaar loon in hun productieketens betalen. Dit wetsvoorstel is in de zomer van 2022 ingediend door ASN Bank, samen met andere maatschappelijke organisaties en experts.
De duurzame bank meldt dat 60% van de handtekeningen zijn gezet door mensen met een Nederlandse nationaliteit. De mijlpaal zou tevens een belangrijk signaal zijn om in meer Europese landen handtekeningen te werven voor het wetsvoorstel. ASN Bank hoopt daarom dat meer internationale partners zich bij het initiatief aansluiten.
Van nette pakken naar joggingbroeken
Kirsten Kossen (senior adviseur mensenrechten bij ASN Bank) legt uit dat het wetsvoorstel veelomvattend is. “Er staat bijvoorbeeld in dat de kledingleverancier op tijd wordt betaald, met een termijn van zestig dagen. Wat we namelijk zagen, zeker tijdens de pandemie, is dat kledingbedrijven orders cancelden die al in productie of zelfs klaar waren.”
Zo veranderden veel bedrijven volgens Kossen gedurende de lockdowns last minute hun orders voor nette pakken naar joggingbroeken, terwijl die nette pakken al klaarlagen.
“Het risico van zo’n te late wijziging en de bijbehorende kosten komen voor rekening van de fabriek, waardoor kledingarbeiders worden ontslagen of hun loon niet ontvangen terwijl ze het werk al gedaan hebben. Daarom zit er in het wetsvoorstel ook een clausule dat een order minimaal 30 dagen van tevoren geannuleerd moet worden. En er wordt openheid over de salarissen geëist”, aldus Kossen.
Specifieker en ambitieuzer
Wat ASN Bank betreft is er meer ambitie nodig in de huidige wetgeving om dergelijke problemen op te lossen. Hoewel de EU met de Corporate Sustainability Reporting Directive al beschikt over een richtlijn voor bedrijven om te rapporteren over hun impact op mens en milieu, zou het wetsvoorstel van ASN Bank specifieker en ambitieuzer zijn.
Ook zou het voorstel aansluiten bij het Nederlandse voorstel voor een ‘Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen’. Deze wordt vandaag besproken door de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel ondertekenen kan hier.