Om fraude op te sporen en vergissingen te voorkomen heeft SurePay de IBAN-Naam Check Portal geïntroduceerd. Met het nieuwe portaal kunnen bedrijven “snel, efficiënt en 24 uur per dag” controleren of ze over de juiste betaalgegevens van een klant, leverancier of medewerker beschikken.
Het invoeren en controleren van betaalgegevens van klanten en leveranciers is een noodzakelijk en tegelijkertijd arbeidsintensief proces. Fouten in de administratie kunnen leiden tot verkeerde betalingen bij klanten of leveranciers, en mogelijk zelfs tot fraude. Gevolgen die op hun beurt weer zorgen voor onnodige kosten, klachten en reputatieschade.
SurePay levert sinds 2017 de IBAN-Naam Check aan vrijwel alle grote en Nederlandse banken. De techniek maakt het mogelijk om bij een betaling de naam van de rekeninghouder te controleren. Twee jaar later – in 2019 – introduceerde de Utrechtse fintech ook de IBAN-Naam Check voor Bedrijven, die inmiddels door 215 bedrijven en organisaties geïntegreerd is in hun systeem om fraude en fouten te verminderen.
Kans op fraude en fouten verkleinen
De nieuwste toevoeging van zijn dienstenportefeuille – de IBAN-Naam Check Portal – moet de check nóg toegankelijker maken voor nog een grotere groep: het mkb voor wie een volledige API-integratie te lang op zich laat wachten.
Via het portal kunnen organisaties en bedrijven binnen luttele seconden controleren of de naam en een rekeningnummer overeenkomen, of een nieuwe klant zich registreert met een zakelijke of particuliere rekening, of een rekening vervallen is en of de klant is overgestapt naar een andere rekening.
Daarnaast zijn er extra features beschikbaar, zoals de Company ID check (KvK nummer en later ook BTW-nummer) zodat het nog duidelijker wordt of het bedrijf ook de juiste rekeninghouder is.
Met de Portal maken we de IBAN-Naam Check beschikbaar voor alle bedrijven, klein of groot”, legt SurePay CEO en medeoprichter David-Jan Janse uit. “KYC-, pay-out- en onboardingprocessen verlopen soepeler doordat je daar direct de betaalgegevens kunt checken. Daarmee verkleinen we de kans op fraude en fouten.”