Na meer dan een kwart eeuw bij ABN AMRO maakt Robin de Jongh de overstap naar Rabobank. Als de nieuwe Global Head of Client Due Diligence blijft hij zich onverminderd inzetten voor de missie waar hij acht jaar geleden mee begon: het bestrijden van financiële criminaliteit.
De Jongh begon zijn carrière in 1996 bij ABN AMRO, na het afronden van zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit. Hij klom steeds verder op binnen de bank en voltooide ondertussen nog de register accountant-opleiding.
Vanaf 2012 vervulde De Jongh diverse managementfuncties, zoals directeur risicomanagement van de Hypotheken Groep en directeur Processes & Control Retail. In 2015 begon hij zich te richten op het destijds snel opkomende KYC-domein.
Het was in de tijd van de Panama Papers. “Daarvan kreeg ik steeds meer zin om dat onderwerp nog beter te begrijpen”, vertelde De Jongh eind 2020 in de Leaders in Finance-podcast. “Het was maatschappelijk heel relevant. Dat raakt mij als professional – dat ik niet alleen maar met moeilijke complexe onderwerpen bezig mag zijn, maar ook het verschil kan maken voor de maatschappij.”
In 2019 kreeg hij de post van managing director Detecting Financial Crime. Deze afdeling bedient de gehele bank, zowel in Nederland als internationaal, inclusief alle dochterbedrijven. Als hoofd van de afdeling gaf De Jongh direct en indirect leiding aan 3.800 mensen.
Deze post verlaat hij nu om zich aan te sluiten bij de Rabobank. Ondanks zijn transfer blijft hij echter actief in dezelfde frontlinie: de strijd tegen witwassen, terrorismefinanciering, fraude en andere financiële criminaliteit. Bovendien benadrukt hij dat het een gezamenlijke strijd is: hoewel de banken met elkaar concurreren, moeten ze hier zij aan zij optrekken.
“Op het moment dat een bank ergens in Europa of de wereld hele lage standaarden heeft om witwassen tegen te gaan, wordt dat een kwetsbare plek waar criminelen geld het systeem binnen kunnen krijgen. Dus daarom is het met elkaar verbinden, een netwerk creëren om dat te voorkomen ongelofelijk belangrijk – maar ook ongelofelijk moeilijk.”
Met de oprichting van Transaction Monitoring Nederland – opgericht door ABN AMRO, Rabobank, ING, de Volksbank en Triodos – loopt Nederland hierin internationaal voorop, zo vindt hij. “Hopelijk gaat dat opvolging krijgen, zeker ook in Europa. Want het is aardig dat het met veel banken in Nederland gebeurt, maar het is natuurlijk nog mooier als we dat over de landsgrenzen heen kunnen doen.”
Nog genoeg te doen dus, in de verhitte strijd tegen financial crime. De Jongh heeft – met dank aan Wim Hof – gelukkig een goede manier om het hoofd koel te houden. “Ik woon in Almere aan water, daar ben ik heel gelukkig mee. Elke ochtend sta ik om zes uur op en neem even een duik. Dat is zo verfrissend, dat is zo lekker, dat is zo’n goede start van de dag”, liet hij weten bij Leaders in Finance.
Als Global Head of Client Due Diligence bij Rabobank krijgt De Jongh een positie in het Financial Economic Crime (FEC)-managementteam. Hij zal direct rapporteren aan Philippe Vollot, die afgelopen najaar als Chief Financial Economic Crime Officer toetrad tot het bestuur van de coöperatieve bank.
De Jongh start op 1 juni in zijn nieuwe rol. In aanloop naar zijn afscheid bij ABN AMRO laat hij weten “dankbaar” te zijn al die jaren te hebben kunnen werken “met zoveel fantastische collega’s”. “Ik wens jullie en ABN AMRO al het goeds toe!”
Daarnaast heeft hij “zin om te starten bij Rabobank”, zo voegt hij toe. “Dank Philippe Vollot voor de positie in het FEC-managementteam. Ik zie ernaar uit om de bestrijding van financiële criminaliteit door te zetten en daarmee de rol van de bank als poortwachter verder te versterken!”
De Jongh combineert zijn nieuwe functie met zijn gastdocentschap Corporate Governance aan de Universiteit van Amsterdam.
Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.