Belgische certificaathouders spannen rechtszaak aan tegen Triodos

13 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Het lijkt maar niet rustig te worden rondom Triodos en zijn certificatenhandel. Zo’n vierhonderd Belgische beleggers eisen namelijk dat Triodos hun certificaten terugkoopt, nadat de handel daarin de afgelopen jaren vrijwel volledig in elkaar is geklapt.

De duurzame bank zag zich kort na de uitbraak van de coronacrisis genoodzaakt om zijn certificatenhandel tijdelijk stil te leggen, omdat het interne handelssysteem tegen grenzen aanliep toen het aanbod van certificaten de vraag overtrof. De bank mocht wettelijk niet meer dan 3% van haar aandelenkapitaal inzetten om verkopen te faciliteren.

In de drie jaar dat beleggers niet bij hun geld konden, ontstond veel onrust. Met name omdat na de herstart van de handel de waarde van de certificaten met bijna twee derde was gedaald.

Hoewel de certificatenhandel inmiddels op een nieuw handelsplatform weer is hervat, lijkt het nog geen storm te lopen. Slechts 0,07% van de certificaten verandert wekelijks van eigenaar. Om de toegankelijkheid en liquiditeit te verbeteren, kondigde Triodos onlangs aan naar de beurs te willen.

Ondanks de verwoede pogingen proberen beleggers het bestuur van Triodos verantwoordelijk te houden voor het waardeverlies van de certificaten, zo ook 388 boze Belgische beleggers. De groep eist dat de bank hun certificaten terugkoopt tegen hun oorspronkelijke boekwaarde. Die zou volgens hen rond de €90 per certificaat schommelen.

Machtsmisbruik

De Belgische krant De Tijd schrijft dat de rechtszaak niet als een verrassing komt. Zo dreigde Laurent Arnouts vorig jaar al met een rechtszaak.

De advocaat die de groep certificaathouders vertegenwoordigt stelde destijds dat Triodos de eigenschappen van zijn certificaten eenzijdig en fundamenteel had aangepast. “Als de bank de certificaten niet terugkoopt, maakt ze zich schuldig aan machtsmisbruik.”

Eerder wees de Ondernemingskamer een verzoek om onderzoek bij Triodos af in een zaak van een Nederlandse groep certificaathouders en de Vereniging van Effectenbezitters.

In een reactie stelt Triodos dat de aantijgingen onterecht zijn en dat de bank blijft openstaan voor de dialoog met zijn certificaathouders.