Leroy Chaigneau (Business Director) en Tim Nap (Unit Manager Business Change Management) zijn werkzaam bij financieel detacheerder Talent&Pro. Hun unit Business Change Management leidt de Change professionals op die onder andere banken, verzekeraars en pensioenfondsen ondersteunen bij belangrijke transities. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is de volgende grote uitdaging voor hun opdrachtgevers, zover is wel duidelijk. Maar wat is de toegevoegde waarde van het Business Change Management vak bij dergelijke transities? Welke stappen zien zij organisaties binnen de pensioenmarkt al zetten? En wat is er nog meer nodig voor een succesvolle transitie?
Wat is het doel van de Business Change Management unit?
Chaigneau: "De discipline Change Management is een volgende stap in het bieden van ontwikkeling bij Talent&Pro. Binnen de unit richten we ons op het faciliteren van verandering. Onze consultants werken op cruciale plekken binnen deze organisaties. Door kennis, marktontwikkelingen en technologie te combineren, helpen we organisaties effectief te veranderen en te groeien, wat uiteindelijk leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en verhoogde efficiëntie. Daarmee onderscheiden we ons in de detacheringsmarkt."
Hoe werkt Change Management in de praktijk?
Nap: "Digitalisering en automatisering zijn aan de orde van de dag. De snelheid waarmee bedrijven tegenwoordig veranderen dankzij AI, blockchain en big data is soms haast niet bij te houden. Daarbij raken veranderingen altijd meerdere aspecten: mensen, data, systemen, processen en producten. Opdrachtgevers willen dat alles soepel en automatisch verloopt, zodat ze direct resultaat zien. Dit vraagt om vaardige change professionals, want zulke veranderingen zijn complex."
Hoe gaan organisaties om met deze complexiteit?
Chaigneau: "Dat verschilt. De Wtp is natuurlijk een hele ingrijpende verandering. Een transitie van dit formaat hebben we in deze markt lang niet gezien. Maar de implicaties zijn voor onze opdrachtgevers glashelder. De nieuwe wetgeving eist dat er anders geadministreerd wordt. Dit vraagt om aangepaste werkprocessen en vervanging van verouderde systemen."
"Ook is goed datamanagement essentieel. Pensioenfondsen hebben veel data die gecontroleerd en opgeschoond moet worden. Voor sommige organisaties betekent dit dat ze eerst drie stappen terug moeten zetten, voordat ze vooruit kunnen. Het succes om deze transitie vóór 1 januari 2028 goed te organiseren, hangt sterk af van Change Management specialisten."
Wat zijn de IT-uitdagingen voor pensioenorganisaties?
Nap: "Bijna elke opdrachtgever kiest voor een nieuw systeemlandschap omdat de huidige systemen niet flexibel en toekomstbestendig zijn. Dit betekent dat de basis opnieuw moet worden gelegd en dat alle portalen (opnieuw) moeten worden ontwikkeld. Alle opdrachtgevers zitten in een meervoudige transitie. Naast systeemimplementaties moet bijvoorbeeld ook de overgang naar Wtp-regelingen georganiseerd worden."
Wat kunnen we leren van andere landen en sectoren?
Chaigneau: "Het nieuwe pensioenstelsel maakt kosten inzichtelijker en biedt meer keuzemogelijkheden. Dit vraagt om aanpassingen van alle betrokkenen. De pensioenspecialist en de deelnemer moeten elkaar goed begrijpen. Banken bieden hierin een mooi voorbeeld. Gemiddeld genomen loggen klanten 300 keer per jaar in op de app van hun bank. Daar heeft de pensioenmarkt nog wat stappen voor te zetten. Het nieuwe pensioenstelsel biedt kansen voor betere klantinteractie en meer persoonlijke keuzes."
Zijn de Change Managers van Talent&Pro klaar voor deze transitie?
Chaigneau: "Elke verandering is uniek, maar een goede Change manager heeft vaardigheden die helpen bij verschillende soorten verandering. Onze consultants snappen data, hebben ervaring met bijvoorbeeld deelnemersportalen, databeheer en pensioencommunicatie. Ze beschikken over de juiste kennis om onze klanten te helpen."
Nap: "Of pensioenorganisaties en Change professionals klaar zijn voor de verandering is een belangrijke vraag, maar belangrijker nog vind ik de verandering zelf. De Wtp stimuleert ontwikkeling in de pensioenbranche en nodigt werkend Nederland uit om zich in hun pensioen te verdiepen. Dat laatste is een positieve ontwikkeling."
Tot slot, hoe wordt de invoering van de Wtp volgens plan uitgevoerd?
Chaigneau: "Nederland heeft honderden pensioenfondsen en miljoenen deelnemers. De deadlines zorgen voor veel acties tegelijkertijd. Sommige pensioenuitvoerders willen per 1 januari 2025 fondsen overhevelen. Dit vraagt om goede communicatie, opgeleid personeel en kloppende producten. Die stappen staan voor onze opdrachtgevers uitgeschreven in transitieplannen en communicatieplannen."
Nap: "De AFM biedt geen strikte standaard voor deze plannen. Het is een iteratief proces waarbij goede ontwikkelingen de nieuwe standaard vormen. Dat is logisch, want ook voor de AFM is een transitie van dit formaat nieuw. Wij en onze Change Management specialisten hebben zin in de uitdaging."