Microfinanciering, of de toegang tot financiële dienstverlening, heeft effect in het bestaan van de allerarmsten. Dat blijkt uit de omvangrijke studie ‘A Billion to Gain?’ van ING in samenwerking met het platform voor inclusieve financiering, NpM. Op de conferentie ‘A billion to gain?’ kwam 3 september de hele Nederlandse microfinancieringssector bijeen. De sector besprak nieuwe benaderingen om de welvaartsontwikkeling in arme landen verder te stimuleren.
Nieuwe benaderingen voor welvaartsontwikkeling in arme landen
Het onderzoek dat is uitgevoerd in India en Ghana bewijst dat er veel positieve effecten zijn als je toegang hebt tot financiële dienstverlening. Inmiddels is echter ook duidelijk dat microfinanciering niet als enige instrument armoede kan doen verdwijnen. Nieuwe benaderingen zijn nodig voor welvaartsontwikkeling in arme landen. Dit onderwerp stond gisteren centraal op conferentie van de Nederlandse microfinancieringssector. Naast de presentatie van het onderzoek door Mark Cliffe (Chief Economist ING) gaven Jeroen Roodenburg van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Jonathan Morduch (schrijver van Portfolios of the Poor) de key notes. Hoe sociale impact te optimaliseren kwam aan bod in de panel dicsussie door Robert Lensink (Universiteit Groningen), Jonathan Morduch, Vijay Mahajhan (CEO Basix, India) en Kwame Owusu-Boateng (Opportunity International).
Financiële structuren zijn belangrijk voor terugdringen armoede
Protectie van de klant, de rol van technologie, wetenschappelijke benadering voor impact metingen, de nieuwe economie en microfinanciering in fragiele staten waren de onderwerpen voor de kleinere groepsdiscussies. Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot financiële dienstverlening. Van deze groep leeft 1,2 miljard van minder dan 1 euro per dag. Microfinanciering biedt een belangrijke bijdrage in het terugdringen van armoede, onder andere door financiële structuren op te zetten en toegankelijk te maken. Microkrediet wordt grotendeels gebruikt voor het uitbreiden van bestaande bedrijfsactiviteiten waardoor deze meer inkomen opleveren.
“Financial empowerment betekent voor ons: mensen de kans geven om financieel zelfredzaam te zijn. Dit helpt hen bij het bouwen aan de toekomst en het realiseren van hun dromen,” aldus Koos Timmermans, vice-voorzitter Management Board Banking ING.
Microfinanciering helpt vredesopbouw in fragiele staten
In fragiele staten heeft microfinanciering een iets andere rol. Laure Wessemius Chibrac (Cordaid): "Onze investeringen zijn niet alleen gebaseerd op de (terugbetaal)capaciteit van een ondernemer, maar op de mogelijkheid om de samenleving op te bouwen. Vaak doen we met microfinanciering aan vredesopbouw: een inkomen betekent dat er minder neiging is om de wapens op te pakken. Eigen vertegenwoordiging of partners die de lokale situatie goed kennen en financiële voorlichting zijn dan wel een vereisten. Toegang tot financiële producten kan dan de levens van miljoenen veranderen."