De Nederlandse hypotheekmarkt blijft sterk groeien, met een opvallende rol voor starters. Uit de recente kwartaalanalyse van IG&H blijkt dat de hypotheekomzet in het derde kwartaal van 2024 uitkomt op €36,7 miljard.
Dit resultaat betekent een stijging van 36,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een toename van 14,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Het herstel, dat in 2022 inzette na een daling, lijkt door te zetten, mede door gunstige marktomstandigheden.
Starters blijken een cruciale rol te spelen in het herstel van de hypotheekmarkt. In het derde kwartaal groeide de hypotheekomzet in deze groep met 18,4% vergeleken met het tweede kwartaal van 2024.
Ook het aantal afgesloten hypotheken steeg fors, met 20,2% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei van starters kan worden toegeschreven aan factoren zoals hogere lonen en een relatief stabiele hypotheekrente, waardoor de woningmarkt voor deze groep aantrekkelijker wordt.
Vergeleken met het derde kwartaal van 2023 is de hypotheekomzet van starters met maar liefst 33,8% gestegen. Terwijl over- en bijsluiters stabiel blijven of licht dalen, blijven starters daarmee een belangrijke pijler voor de groei van de markt.
Banken versterken hun positie
Naast de focus op starters is er ook beweging in het marktaandeel van hypotheekverstrekkers. Banken hebben hun aandeel verder vergroot, met een stijging van 0,8 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. Het marktaandeel van de top drie holdings binnen de sector groeide echter minder hard, met slechts 0,1 procentpunt.
Vooral doorstromers droegen bij aan de groei van banken, met een stijging van 1,3 procentpunt in deze groep. Tegelijkertijd verloren regiepartijen gemiddeld 0,7 procentpunt marktaandeel, met de grootste krimp onder over- en bijsluiters.
ING pakt de leiding
Binnen de bankensector wist ING zich sterk te positioneren. Met een stijging van 1,4 procentpunt in marktaandeel is ING de grootste stijger in het derde kwartaal.
Hiermee verstevigde de bank niet alleen zijn positie als marktleider, maar kroop deze ook dichter naar Rabobank, dat nog steeds de koppositie in de top tien hypotheekverstrekkers bekleedt.
Nationale Nederlanden zag zijn aandeel ook groeien, maar minder sterk. Aan de andere kant kende Robuust Hypotheken de grootste daling met 0,6 procentpunt. Florius, dat in het tweede kwartaal nog de sterkste groei liet zien, verloor 0,5 procentpunt en staat nu verder achter ABN AMRO, dat de derde plek inneemt.