MiCAR-naleving is de belangrijkste katalysator die winnaars van verliezers zal scheiden in de Europese cryptosector. Bedrijven die aan de strenge normen weten te voldoen en deze te omarmen, zullen niet alleen blijven voortbestaan - ze zullen domineren. Het voldoen aan MiCA-regulering wordt een strategisch wapen om concurrenten voor te blijven en zal leiden tot vele fusies en overnames om zo een positie in een snel consoliderende markt veilig te stellen.
Europese wetgeving in aantocht
Met een kleine anderhalve maand gaat er flink wat veranderen voor de Europese cryptosector. Dan treden MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation), TFR (Transfer of Funds Regulation, beter bekend als de Travel Rule) en DORA (Digital Operational Resilience Act) in werking. Het markeert de volgende stap in de volwassenwording van crypto.
MiCAR als Europese verordening overstijgt het Nederlandse bestel. Dat betekent dat alle lidstaten zich er direct aan moeten houden en er weinig ruimte is voor eigen interpretatie van de regels. Voor Nederlandse partijen wordt het zo makkelijker om de afzetmarkt te vergroten. Nu moeten zij zich in ieder lidstaat afzonderlijk registreren, een duur en tijdrovend proces. Al die registraties gaan straks op in één licentie.
Een flinke kluif
Mauro Halve, Head of Compliance bij Amdax en verbonden aan branchevereniging VBNL, gaf eerder dit jaar al aan dat het voor veel bedrijven een enorme kluif gaat worden. “Bij Amdax willen we graag vooroplopen. Zo waren we de eerste met een DNB-registratie, hebben we vrijwillig een ISAE-3000 Type 1 audit ondergaan, beschikken we ook al over een AFM-registratie en bereiden we ons al meer dan een jaar intensief voor op MiCAR. Maar zelfs voor ons is het echt een opgave.” Dat wil wel wat zeggen.
Mauro uitte destijds zijn zorgen bij de BNR Cryptocast: “Ik maak me oprecht zorgen over de bedrijven die geen overgangstermijn hebben, en over kleine partijen.” Om te kunnen voldoen aan de MiCAR, TFR en DORA lopen de investeringen op tot meerdere tonnen en duizenden uren. Dat is nog los van de doorlopende toezichtskosten.
Los van de kosten, constateert hij dat veel cryptobedrijven er niet klaar voor zijn. “Veel bedrijven zijn niet gewend om zulke vragen aanvragen voor te bereiden. Ik denk dat een hoop het hebben onderschat en veel te laat zijn begonnen.”
Consolidatiegolf speelt zich voor onze ogen af
Consolidatie zal een natuurlijke reactie zijn op stijgende operationele kosten, waarbij kleinere spelers allianties zullen zoeken om te overleven en te groeien. Ondertussen voorzien ik dat grotere bedrijven soortgelijke kansen zullen benutten om hun aanwezigheid uit te breiden. Zo schreef ik eerder dit jaar al dat ons een shake-out te wachten stond. Dat hebben we sindsdien ook zien uitspelen:
- Cryptobroker Anycoin Direct stopt in 2025, Finst koopt het klantenbestand
- Coinmerce nam een meerderheidsbelang in BLOX
- Het Amerikaanse Kraken betrad de Nederlandse markt met de overname van Bitcoin Meester
- Binance vertrok uit Nederland, klanten naar Coinmerce
- Buitenlandse cryptobeurs Bybit nam Satos over
- Het Britse ICONOMI nam het Nederlandse Triaconta over
- Coinmerce nam een meerderheidsbelang in cryptofonds Icoinic
- Cryptobewaarpartij Amdax nam het Haagse cryptofonds Agga Capital over
- Litebit staakte zijn activiteiten
De Nederlandse cryptosector kende veel spelers maar is door de overnames en fusies het afgelopen jaar flink geconcentreerd.
Grote verschuivingen aanstaande
Deze consolidatiegolf is echter pas de eerste opmaakt naar grote verschuivingen op de Europese cryptomarkt. Terwijl kleinere bedrijven worstelen met de nalevingskosten, zal hun strategische waarde voor grotere, meer kapitaalkrachtige spelers alleen maar toenemen. Zeker nu er een uniforme Europese cryptomarkt lonkt.
MiCAR-compliant cryptobedrijven zijn aantrekkelijke doelwitten voor cryptobedrijven van buiten de EU. Zonder een MiCAR-vergunning riskeren bedrijven van buiten de EU immers volledig van de Europese markt te worden uitgesloten. Middels een overname krijgen zij gemakkelijker toegang tot de Europese markt.
Voldoen aan MiCAR is nu een enorme kluif voor cryptobedrijven. Maar als de licentie binnen is zal naleving niet langer alleen een kostenpost zijn — het zal van grote waarde zijn voor de spelers die een grote positie op de Europese cryptomarkt willen bemachtigen. Kortom: we zien nu pas het begin van de consolidatiegolf. De grote fusies en overnames op de Europese cryptomarkt liggen nog in het verschiet.
Als we de geluiden in de markt mogen geloven kunnen we tot eind van het jaar nog wel wat beweging gaan verwachten. Het is bovendien te verwachten dat cryptobedrijven door de oplevering van de koersen zichzelf nog even spekken om eind van het jaar hun huid zo duur mogelijk te verkopen.
Een artikel van Danny Oosterveer (Digital Marketing Manager bij Amdax).