Banken zullen in de komende drie tot vijf jaar wereldwijd mogelijk tot 200.000 banen schrappen door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Dit blijkt uit een marktonderzoek uitgevoerd door Bloomberg Intelligence.
Volgens het onderzoek verwachten CIO’s en CTO’s dat gemiddeld 3% van hun personeelsbestand zal verdwijnen. Van de 93 respondenten voorspelt bijna een kwart een grotere daling, variërend tussen de 5% en 10%. Vooral grote banken lopen voorop in deze trend.
“Elke baan die routine- en repetitieve taken omvat, loopt risico”, aldus Tomasz Noetzel, senior analist bij Bloomberg Intelligence en auteur van het rapport. “AI zal deze banen echter niet volledig elimineren, maar eerder leiden tot een transformatie van het personeelsbestand.”
Volgens Noetzel zijn backoffice-, middle-office- en operationele functies het meest kwetsbaar. Ook klantenserviceafdelingen kunnen worden getroffen, aangezien chatbots steeds beter worden in het beheren van klantcontact. Tot slot lopen Know Your Customer (KYC)-taken eveneens het risico op automatisering.
Vergelijking met eerdere technologische revoluties
De cijfers van Bloomberg vallen in het niet bij de prognoses van Citi. In juni voorspelde de bank dat meer dan de helft (54%) van alle banen in de bankensector een hoge kans op automatisering heeft — meer dan in enige andere sector. Nog eens 12% van de functies heeft volgens Citi een groot potentieel voor “augmentatie” (verrijking door technologie).
“Banen die lange tijd hebben bestaan, zijn in eerdere periodes van technologische transformatie verdwenen, om plaats te maken voor nieuwe functies”, stelde het rapport van Citi. “Veel bedrijven zijn in die perioden ook verdwenen. AI zal deze cyclus herhalen, mogelijk in een versneld tempo.”
Impact op de sector
Hoewel AI aanzienlijke veranderingen belooft, benadrukken de rapporten dat dit niet per se alleen een bedreiging vormt. Banken zullen ook nieuwe functies moeten ontwikkelen om deze technologische vooruitgang te omarmen. Hoe groot de netto-impact zal zijn, blijft volgens de onderzoekers echter onzeker.