DNB focust op witwasbestrijding en sanctieontwijking bij integriteitstoezicht

05 februari 2025 Banken.nl 1 min. leestijd

De Nederlandsche Bank heeft zijn rapport Integriteitstoezicht in Beeld 2025 gepubliceerd. Bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, de handhaving van sanctiewetgeving en de effectiviteit van transactiemonitoring vormen de centrale thema's van het komende jaar.

Volgens de toezichthouder hebben veel financiële instellingen vooruitgang geboekt in de beheersing van integriteitsrisico’s, maar blijft er op cruciale punten werk aan de winkel. Zo blijkt uit sectoranalyses dat de effectiviteit van transactiemonitoringsystemen nog tekortschiet, vooral bij het herkennen van complexe witwasconstructies.

Verder blijft de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een uitdaging voor verschillende sectoren. Ook is er in het rapport speciale aandacht voor sanctieontwijking: DNB constateert dat internationale geldstromen steeds complexer worden, waardoor het risico op omzeiling van sanctieregels toeneemt.

In 2024 was er een toename in de transacties uit landen die bekendstaan als doorvoerhavens voor gesanctioneerde goederen en diensten. Dit vraagt volgens DNB om verscherpte controle en een proactieve houding van financiële instellingen.

Nog meer risk-based

Daarnaast blijft de toezichthouder zich richten op de rol van banken en andere instellingen als poortwachters van het financiële systeem. Door een meer risicogebaseerde benadering moeten instellingen prioriteit geven aan de grootste bedreigingen.

Dit betekent dat waar mogelijk administratieve lasten worden verlicht, terwijl bij verhoogde risico’s de controle wordt aangescherpt. In dat kader blijft de implementatie van nieuwe Europese anti-witwasregelgeving een belangrijk aandachtspunt.

In 2025 zal DNB onder andere de effectiviteit van sanctiescreeningssystemen verder onderzoeken en blijven toezien op het verbeteren van transactiemonitoring. Ook blijft de dialoog met de sector een belangrijke pijler om gezamenlijk de weerbaarheid tegen financiële criminaliteit te vergroten.

Het volledige rapport is hier te lezen.