Crowdfunding nog erg investeerder-onvriendelijk

03 september 2015 Banken.nl 5 min. leestijd

Geld investeren in slimme plannen van ambitieuze ondernemers en zo meer rendement uit je geld halen dan je van de bank krijgt. Je helpt daarbij jonge ondernemers op weg. Een mooie win- win situatie zou je denken. Alleen, waar kun je het beste in investeren? Hoe kun je nu beoordelen of een chocoladewinkel in Haarlem kans van slagen heeft? En: Zijn er nog geen apps met wandeltochten door natuurgebieden? Maar vooral: wat betekenen die ratings? Op welke grond wordt het risico bepaald? Een blog van Michiel Schipper, managing director Topicus Finance.

Vragen die door mijn hoofd spookten als ik aan crowdfunding dacht. Toen we bij Topicus.Finance besloten om een crowdfunding platform te ontwikkelen, vond ik het tijd met name in die onderwerpen eens dieper te duiken. Ik had al wel eens aan één van de vele crowdfunding sites geroken, verschillende metasites bezocht, maar nu was het dan tijd voor echte actie! Ik besloot zelf op allerlei platformen te gaan investeren.

Ik ging op zoek naar de beste ideeën om daar vervolgens in te investeren, met als bonus een aantrekkelijke rentevergoeding. Vol goede moed begaf ik me, met mijn zelf bedachte spelregels in het achterhoofd voorzichtig op het investeerders pad. Wat waren die spelregels? Maximaal één avondje per maand, tranches van €50 tot €500, een geloofwaardig en financieel kloppend verhaal en alleen doelen die ik zelf begrijp.

De eerste avond was leuk. Ik verloor mezelf helemaal in hemelbestormende ideeën voor apps, games, doorstartplannen, enzovoort. Maar van de dertig plannen die ik bekeek (verspreid over zes sites), was er eigenlijk niet één waar ik direct in wilde investeren. Twijfel sloeg toe. Kán ik wel beoordelen wat de beste investering is? Moest ik op mijn onderbuikgevoel afgaan?

Risicoanalyse
De spade moest dieper…. Ik wilde de finances narekenen en gevoeligheidsanalyses uitvoeren. De enige site die daarvoor genoeg informatie biedt, is Symbid, waarschijnlijk omdat de crowdfunder aandelen verkrijgt. Ook op KapitaalOpMaat vond ik enige financiële informatie. Uit die informatie werd het bekende probleem voor starters ook hier helder: als de omzet drie maanden later komt dan in het optimistische plan van de ondernemer staat, dreigt voor de meeste (door)starters een fors faillissement. Bij andere geldvragers klopte weinig van de kasstroomprognose, dus de enorme waardering van de aandelenparticipatie kon in die gevallen helaas ook niet erg serieus worden genomen.

Met een gestreeld ego bekeek ik de rest van het plan en deed de achtergrondchecks. De “Topicus Lunchtafeltoets” leverde weer wat twijfel op, maar omdat ik toch echt ergens in wilde investeren, moest het deze maar worden. Op hoop van zegen. Met een rendement van minstens zes procent, dat klonk goed!

Zo, de eerste investering was gedaan. Maar de lol daalde snel. Putte ik eerst energie uit de vele ideeën, op de derde avond merkte ik al dat yet-another-koffiewinkel in Amsterdam-West en de services voor kistjes met biogroenten mij begonnen te irriteren. Op deze manier is crowdfunding geen alternatief voor sparen. Het kost teveel moeite en energie om je geld zinnig te investeren.

Ik zette echter door en bleef trouw aan mijn aanpak. Nu heb ik nog enkele investeringen lopen bij Symbid, Geldvoorelkaar, KapitaalOpMaat en Zencap. Daarvan beschouw ik er één als afgeschreven en één lijkt mislukt (bezoek allemaal de film “De Surprise”, dan komt het alsnog goed….dank!). Mammaloes’ Babysjop en het Klimbos in Weert lossen gelukkig goed af. De overige investeringen zijn nog te vers om iets zinnigs over te zeggen. Tot zover mijn schreden op het investeerders pad.

Lessen geleerd
Maar wat heb ik nu geleerd voor ons eigen initiatief om een crowdfunding platform te ontwikkelen? In ieder geval dat het een gelukkige keuze is om ons beleggingsplatform in de oplossing op te nemen. Om binnenkort, net als met aandelenfondsen, risico en rendement binnen een portefeuille te kunnen herbalanceren. Automatische investeringen op basis van een profiel kunnen doen. Door de Fundbook portefeuille (zie de blog van Daan Dijkhuizen) te verbreden met zakelijke geldvragers, ontstaat een betere mogelijkheid om het risico te spreiden. En de geautomatiseerde oplossingen voor achterstanden en betalingsregelingen zullen, helaas, zeker ook nuttig zijn.

Daarnaast is meer transparantie zeer gewenst. Want welke risico’s loop je nu eigenlijk? Met Kredietpaspoort hebben we een onafhankelijke, de-facto standaard beschikbaar die is gebaseerd op bekende en behoorlijk open criteria. Helaas zal de risicoclassificatie van particulieren een black box moeten zijn, al zijn daar inmiddels ook goede ideeën voor.

En de “fun” in crowdfunding? Zoeken tussen al die ondernemers met plannen is best leuk als je zin hebt om geïnspireerd te raken. Wil je echter gewoon vermogen investeren, besef dan dat het veel tijd kost en in enkele gevallen zelfs tot irritatie kan leiden. Toch is crowdfunding mooi en toekomstgericht. Zet ondernemers op de rails. Ik ben dan ook trots dat we met Topicus.Finance binnenkort écht iets toevoegen aan het Nederlandse alternative finance landschap. Door anders te durven denken en doen een werkelijke win-win situatie creëren. Voor investeerders én “hun” ambitieuze ondernemers!

Een blog van Michiel Schipper, sinds 2015 managing director van
Topicus.Finance.