Vijf maanden voordat Wft Pensioen de eerste financieel adviseurs noodzaakt hun pensioenportefeuille over te dragen, komt de markt slechts langzaam in beweging. Uit het IG&H onderzoek 'Wft Pensioen' blijkt dat bijna 90% van de stoppende pensioenadviseurs nog geen afspraken voor samenwerking of verkoop van portefeuilles heeft gemaakt. Hebben zij dit op 1 mei 2012 nog niet geregeld, dan verwacht de AFM dat aanbieders hun verantwoordelijkheid nemen over mogelijk honderden 'zwevende' portefeuilles.
Adviseurs komen slechts langzaam in beweging
In Nederland zijn ca. 2600 pensioenkantoren actief. Omdat Wft Pensioen hen dwingt tot forse investeringen in geld en studielast, zullen naar verwachting de eerste honderden van deze kantoren in januari 2012 aangeven niet langer verder te gaan met pensioen. Zij krijgen vervolgens tot 1 mei 2012 de tijd om hun pensioenportefeuille af te wikkelen.
Uit het rapport Wft Pensioen onder 300 pensioenadviseurs blijkt dat driekwart van de adviseurs die met pensioenadvies- en beheer willen stoppen, wil gaan samenwerken met verzekeraars of andere, wél Wft Pensioen-gecertificeerde adviseurs. De rest wil zijn pensioenportefeuille verkopen. Echter, hoewel de deadline van 1 mei 2012 nadert, is er nog weinig beweging in de markt waarneembaar. Zo heeft 89% van deze stoppende adviseurs nog geen concrete afspraken voor samenwerking of verkoop gemaakt, en heeft 47% zich zelfs nog niet georiënteerd op de mogelijkheden hiertoe.
'Sense of urgency' ontbreekt; risico bestaat dat klant de dupe wordt
Aan het marktaanbod lijkt dit niet te liggen. Vier op de tien continuerende pensioenadviseurs willen hun businessmodel verbreden door pensioenactiviteiten te gaan insourcen. Daarnaast hebben inmiddels al diverse nieuwe advies- en beheerinitiatieven hun intrede in de markt gedaan.
Frans Liem, partner bij IG&H Consulting, wijt de passiviteit onder stoppende adviseurs mede aan de omvang van hun pensioenportefeuilles: "Vrijwel geen van deze adviseurs denkt dat het stoppen met pensioenactiviteiten een grote impact op de bedrijfsvoering zal hebben. Dit komt met name omdat pensioen slechts een klein deel van hun activiteiten en inkomsten vertegenwoordigt. De 'sense of urgency' om afspraken te maken, ontbreekt daarom vooralsnog. Het risico bestaat dat er enkele honderden zwevende portefeuilles ontstaan. De klant kan hier uiteindelijk de dupe van worden."
Adviseurs en aanbieders moeten nu in actie komen
Om het bewustzijn te vergroten, stuurde de AFM medio november reeds een brief naar de gehele pensioenadviesmarkt. Hiermee informeerde zij over de inhoudelijke invulling van de Wft Pensioen-eisen en de gestelde tijdslijn. Ook aanbieders proberen de markt in beweging te brengen; zie het recente voorbeeld van een 'online marktplaats' opgezet door ASR. Dit initiatief faciliteert contact tussen adviseurs die door willen gaan met pensioenadvies- en beheer, en zij die willen stoppen.