Kwartaal CDD-examen: hoe gaat het (verder)?
![](/illustrations/news/detail/2025-01-27-040212722-Kwartaal_CDD-examen_hoe_gaat_het__verder_.jpg)
Op 3 oktober liet Cito de financiële sector kennismaken met het CDD-examen, tijdens het Leaders in Finance AML Event. Nu - ruim een kwartaal later - staat Cito opnieuw stil bij het examen.
Want hoe zit het ook alweer in elkaar? En wat zijn de plannen voor de toekomst? Toetsdeskundige Nienke Elijzen en productmanager Saila Kiriwenno van Cito Zakelijk leggen het uit.
Krachtenbundeling met experts
Als toetsdeskundige staat Elijzen aan de wieg van het examen. Samen met experts uit de financiële branche heeft zij eerst de schouders gezet onder een ijzersterke blauwdruk voor het examen: de toetsmatrijs. Op dat fundament is het toetsproces doorlopen. Inclusief een stevige set toetsvragen. “Daardoor staat het examen nu als een huis. Het is van hoge kwaliteit, betrouwbaar, volledig digitaal en superflexibel”, vat Elijzen het eindresultaat samen.
Dat beaamt financieel expert Egbert van Rappard: "Met een sterke focus op risicobeheersing, compliance en integriteit is dit examen relevant voor iedereen die actief is in de wereld van CDD en AML. Werkgevers toetsen er de kennis en vaardigheden van hun analisten mee, die op hun beurt laten zien dat zij aan de strenge Wwft-eisen voldoen. Wat mij betreft heel waardevol om aan bij te dragen."
Standaard én op maat
Het CDD-examen bestaat uit twee vaste onderdelen: 25% van de opgaven draait om algemene kennis over de Wwft en 75% gaat over de risicofactoren. “Dit standaardexamen is startklaar. En omdat de Wwft voor veel financiële organisaties geldt, is het breed inzetbaar. We spreken er dus niet alleen over met banken, maar ook met bijvoorbeeld private banking, accountants, verzekeraars en zelfstandigen”, vertelt Kiriwenno. Zij is als productmanager verantwoordelijk voor het examen. Van idee tot lancering, en van aanbod tot doorontwikkeling.
Organisaties die hun CDD-analisten het examen willen laten maken, kunnen ook kiezen voor maatwerk. Elijzen licht toe: “Aan het standaardexamen voegen we dan vragen toe, die specifiek zijn voor de sector en de organisatie. Dat doen we natuurlijk samen met die organisaties. Want zij weten het beste wat nodig is voor hun CDD-analisten. Aan welke regelingen en procedures moeten zij voldoen? En welke onderwerpen zijn belangrijk voor hen? Zo’n op maat gemaakt examen geeft nóg meer inzicht in de waarde van analisten.”
Continu evalueren, leren en verbeteren
Voor zowel Elijzen als Kiriwenno geldt: het CDD-examen is compleet, maar nooit af. “We hebben met de branche over alle stappen van een nieuw examen nagedacht. Vervolgens zijn we doorgerold van plan naar ontwikkeling en lancering. Het examen is 100% digitaal geworden. Net als de resultaten en het certificaat. Fijn voor kandidaten, want daardoor landen die binnen 24 uur in de mailbox”, trapt Elijzen af.
Kiriwenno vervolgt: “Een eindproduct om trots op te zijn. Uiteraard gaan we nu niet op onze handen zitten. Want met de data die uit het examen komen, kunnen we evalueren, leren, actualiseren en zo continu verbeteren. We beginnen 2025 al goed: met een Engelse versie van het examen.” Beiden blijven zich inspannen om het CDD-examen – samen met klanten en experts als Van Rappard – verder te ontwikkelen en uit te breiden naar andere sectoren.
Meer weten over het CDD-examen? Klik hier voor meer informatie.