AFM: Handelen in crypto blijft riskant, ondanks toezicht

23 januari 2025 Banken.nl

De Autoriteit Financiële Markten houdt alweer bijna een maand toezicht op de Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Ondanks dit strengere toezicht blijft de AFM benadrukken dat beleggen in crypto-activa voor consumenten nog altijd zeer risicovol is.

De MiCAR-regelgeving verplicht cryptodienstverleners om een vergunning aan te vragen bij de AFM en doorlopend te voldoen aan diverse eisen. Een van de belangrijkste verplichtingen is het verstrekken van "correcte, heldere en niet-misleidende informatie" aan consumenten.

Hieronder valt onder meer transparantie over kosten, vergoedingen en risico’s. Volgens de AFM is het cruciaal dat reclame-uitingen niet suggereren dat handelen in crypto veilig is, zonder context of nadere toelichting.

Uit onderzoek van de toezichthouder in 2023 en 2024 blijkt echter dat veel cryptobedrijven hun informatievoorziening niet op orde hadden. Zo ontbraken vaak risicowaarschuwingen op websites en reclame-uitingen, en werden kosten en tarieven niet altijd duidelijk vermeld.

“De AFM acht het belangrijk dat risico’s niet worden gebagatelliseerd, zeker gezien de volatiliteit van crypto-activa”, aldus de toezichthouder. Deze conclusies zijn gedeeld met het FD, dat opmerkt dat sommige voorbeelden onder MiCAR zelfs als overtredingen zouden kunnen worden aangemerkt.

‘Risico’s voor consumenten blijven groot’

“Het is erg belangrijk dat (potentiële) cryptobeleggers beseffen dat, ook met AFM-toezicht, het handelen in crypto’s zeer risicovol blijft”, stelt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. “Het blijft van belang dat consumenten zich verdiepen in de karakteristieken van een product zoals de kosten en de risico’s. En altijd alleen handelen met geld dat zij kunnen missen.”

De MiCAR-regels bieden weliswaar meer bescherming voor beleggers, maar kennen ook beperkingen. De AFM heeft bijvoorbeeld weinig mogelijkheden om marktmisbruik, zoals koersmanipulatie, tegen te gaan. Daarnaast zijn er geen specifieke vereisten voor productontwikkeling, waardoor bepaalde risico’s blijven bestaan.

Strenge eisen leiden tot vertrek

Het strenge en dure toezicht lijkt ook zijn weerslag te hebben op de sector. Verschillende cryptobedrijven hebben ervoor gekozen om Nederland te verlaten of hun activiteiten te staken. Dit geldt onder andere voor Anycoin Direct, Litebit en Bitcoin Meester.

Daarnaast moeten cryptobedrijven voldoen aan aanvullende regels, zoals cyberveiligheidsnormen en rapportageverplichtingen aan de Belastingdienst. Deze hoge eisen maken de Nederlandse markt minder aantrekkelijk voor kleinere aanbieders.

Geen wondermiddel

De AFM roept consumenten tot slot op om altijd goed geïnformeerd te zijn en kritisch te kijken naar beloftes van aanbieders. Het nieuwe toezicht is een middel om de sector transparanter te maken, maar vormt geen garantie tegen de inherente risico’s van cryptoactiva.

Meer over Autoriteit Financiële Markten
Profielpagina
Autoriteit Financiële Markten is een partner van Banken.nl