Elf CEO's van Nederlandse banken hebben een gezamenlijk klimaatstatement naar buiten gebracht, waarin zij bedrijven oproepen om transparanter te zijn over hun CO2 uitstoot. Nu moeten banken daar nog zelf onderzoek naar doen, als ze willen weten of een bepaald bedrijf binnen hun investerings- en klimaatbeleid past.
Bedrijven in Nederland zijn anno 2015 niet verplicht om te rapporteren over de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Banken die in hun investeringsbeleid rekening houden met milieu- en klimaat hebben laten weten dit een lastige situatie te vinden. Als zij willen weten of investeren in een bepaald bedrijf in lijn is met hun eigen klimaatdoelstellingen en beleid, moeten ze dat eerst zelf onderzoeken.
Oproep tot transparantie
Een groep van elf Nederlandse banken wil hier verandering in brengen. Zij hebben Nederlandse bedrijven in een gezamenlijk klimaatstatement opgeroepen om voortaan meer informatie te publiceren over hun duurzaamheid en CO2 uitstoot. Banken kunnen dan namelijk hun investeringsbeleid beter aanpassen aan de duurzaamheid van de bedrijven waar zij in investeren. “Hoe transparanter het is, hoe scherper het gesprek zal zijn tussen banken en bedrijven”, aldus Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “In de praktijk zal het er zonder meer toe leiden dat bepaalde investeringen overboord vallen.”
De banken hebben ondanks het gezamenlijke statement geen onderlinge afspraken gemaakt over welke CO2 uitstoot door de beugel kan, of over het investeren in fossiele brandstoffen. Dat mag iedere bank zelf blijven bepalen, zegt Buijink: “De ene bank zal daar radicaler in zijn dan de andere”. Toch is het volgens hem een belangrijke stap in de goede richting: “Het is nogal een statement als 11 ceo's van banken beloven hiermee aan de slag te gaan. Het is een belofte waaraan ze hun naam verbinden en waar ze op kunnen worden aangesproken”, zegt hij tegenover de NOS.
Eerlijke Bankwijzer
De Nederlandse bedrijven zijn volgens de Eerlijke Bankwijzer niet de enige die hun transparantie op duurzaamheidsniveau zouden moeten verbeteren. Ook de banken zelf mogen een stuk transparanter zijn over hoe duurzaam zij opereren en investeren.