Er is nog veel onzekerheid over het lot van het eind vorig jaar failliet verklaarde warenhuis V&D. Het faillissement werkt ook door op de vele toeleveranciers van het concern, die nog voor miljoenen aan openstaande rekeningen hebben uitstaan bij V&D en voorlopig naar hun geld lijken te kunnen fluiten. MKB-Nederland en grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING zijn inmiddels in de bres gesprongen om gedupeerde toeleveranciers zo goed als het gaat te ondersteunen.
Het recente faillissement van V&D heeft in eerste instantie grote gevolgen voor het personeel en de klanten van het warenhuis. Momenteel is het nog altijd onzeker of een doorstart mogelijk is en wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn voor de duizenden medewerkers van het warenhuis. Ook is onduidelijk of V&D na failissement opnieuw in handen geraakt van Sun Capital – dat in december juist de stekker trok uit het verlieslatende bedrijf – een optie die voor de Ondernemingsraad van V&D en de vakbonden alles behalve wenselijk is.
Ook de toeleveranciers van V&D zijn door het faillissement flink in de problemen geraakt. Ruim 1.800 schuldeisers hebben nog voor meer dan €50 miljoen aan rekeningen openstaan bij het warenhuis. Nu deze naar verwachting niet betaald gaan worden dreigt voor veel toeleveranciers een nijpende situatie.
Om toeleveranciers te hulp te schieten neemt brancheorganisatie MKB-Nederland maatregelen, in samenwerking met de Nederlandse grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING. Gedupeerde leveranciers kunnen zich bij MKB Nederland melden, om vervolgens te worden verwezen naar een speciaal ingerichte desk bij hun bank. Deze bekijkt vervolgens of bijvoorbeeld tijdelijk krediet tot de mogelijkheden behoort.
ABN AMRO heeft reeds een speciale desk ingesteld waar gedupeerde toeleveranciers zich kunnen melden. Ariën Bikker, woordvoerder van ABN AMRO: “Wij gaan ons uiterste best doen om leveranciers die in liquiditeitsproblemen zijn gekomen te helpen.” Ook Rabobank en ING hebben aangegeven per ondernemer de situatie te zullen gaan bekijken.
V&D betreurt de ontstane problematiek van hun toeleveranciers, maar geeft aan dat eerst afgewacht moet worden of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Tot die tijd kunnen openstaande rekeningen simpelweg niet betaald worden, aldus een woordvoerder. De komende weken zal er naar verwachting meer duidelijkheid komen.