Tweede Kamer wil hypotheekvoorwaarden versoepelen

27 oktober 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 25 oktober 2016 een motie gesteund voor het versoepelen van de Nibud-normen voor het verstrekken van hypotheken. Zo zouden de maatstaven meer rekening moeten houden met de kansen op een hoger toekomstig salaris van aanvragers.

Eerder in oktober werd al door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en voormalig minister van Economische Zaken, een oproep gedaan tot het versoepelen van de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek. En nu heeft ook de Tweede Kamer zich uitgesproken over de strenge normen van het Nibud, de instelling die de maatstaven vaststelt voor het bepalen van de maximale hypotheek die burgers kunnen krijgen. CDA-kamerlid Erik Ronnes heeft een motie ingediend voor het actualiseren van de Nibud-normen.

Op 25 oktober 2016 werd de motie door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. Ondanks dat de banken – de marktleiders in de Nederlandse hypotheekmarkt – eerder deze maand al hebben laten weten dat zij geen voorstander van de versoepeling van de leenregels zijn. “Strikte toepassing van normen die door het Nibud zijn opgesteld voor de hypotheekverstrekking kan leiden tot onredelijke situaties”, stelt Ronnes. “Uit onderzoek van ABF Research blijkt dat de Nibud-normen onnodig strikt worden toegepast en daardoor een belemmering vormen voor hypotheekverstrekking aan een grote groep potentiële huizenkopers.” 

Zo wil de Tweede Kamer dat het Nibud in zijn maatstaven meer rekening gaat houden met het perspectief van potentiële woningkopers op een hoger salaris in de nabije toekomst. Ook zouden de normen volgens de politici rekening moeten houden met de lagere energielasten van een energiezuinig huis, zodat starters die duurzaam willen wonen een hogere hypotheek kunnen krijgen. Volgens Ronnes worden de hypotheekaanvragen van starters nu te vaak ‘onterecht’ afgewezen. Volgens Maxime Verhagen kunnen bijna 200.000 huishoudens alleen verhuizen als de regels van het Nibud worden versoepelt.

De Nederlandse Vereniging van Banken gaf eerder aan dat een generieke verruiming van de leennormen voor hypotheken zou kunnen leiden tot hogere lasten voor sommige consumenten, zonder dat zij de mogelijke financiële risico’s daarvan altijd kunnen overzien. Een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank toont aan dat de inkomensnorm die nu geldt voor hypotheken niet knellender is dan voor de crisis. Er zou door de daling van de rente en een licht inkomensgroei nu zelfs al meer geleend kunnen worden dan voor de crisis.