Bladeren

Mobiel betalen

De mobiele telefoon wordt steeds meer de afstandsbediening voor ons dagelijkse leven. Zo ook voor betalingen. De laatste jaren is hard gewerkt aan de techniek en veiligheid van mobiel betalen. Hiermee lijken de mogelijkheden eindeloos. Zeker omdat we als maatschappij steeds meer streven naar gemak, eigen controle en maatwerk lijkt mobiel betalen de volgende stap. Hoe makkelijk zou het zijn als we onze portemonnee thuis konden laten en slechts onze mobiel op zak hoeven hebben?

Een mobiele telefoon kan nu al op verschillende manieren worden gebruikt om een betaling mee te doen. Op dit moment kun je op vier manieren betalen met de mobiele telefoon:

Contactloos betalen

De eerste is 'contactloos betalen'. Deze techniek is vergelijkbaar met de OV-chipkaart. Door met een mobiele telefoon of met een 'contactloze pas' met een Near Field Communication (NFC) chip te 'swipen' langs een apparaatje kun je een betaling doen.

Betalen met QR-code

De tweede variant van mobiel betalen is met een QR-code. Door met een speciale app de QR-code te scannen kan de consument producten naar keuze bestellen en betalen. Sinds 2012 kun je op deze manier mobiel betalen bij Starbucks.

Betalen met SMS

Ook je kun betalen via een sms. Een voorbeeld hiervan is het betalen voor een parkeerplek. Betalen voor een parkeerplek is sinds enkele jaren mogelijk door middel van een sms of via het gebruik van een applicatie op de smartphone. Door het sturen van de locatiecode per sms of via de locatiebepaling op de telefoon wordt de parkeertijd ingesteld en zodra het parkeren afloopt kan het op dezelfde wijze worden beëindigd. Hiermee wordt de parkeertijd en plek geregistreerd, achteraf vindt het betalen plaats middels acceptgiro, incasso of creditcard.

Betalen via een internetbankieren App

De laatste betaalmogelijkheid met de mobiele telefoon is betalen via een app van je bank en internetbankieren. De meeste banken bieden in Nederland internetbankieren via de mobiele telefoon aan, zoals Rabobank, ABN AMRO, ING en SNS Bank. De banken hebben enkele restricties ingebouwd om zodoende de veiligheid te waarborgen. De apps voor op de smartphone kunnen via de appstores van BlackBerry, iPhone en Android worden gedownload.

Een mobiel betaalplatform voor Nederland

In Nederland is het op dit moment nog niet mogelijk. Om nieuwkomers als Google voor te blijven hebben de drie grootste banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) en drie grootste mobiele providers (T-Mobile, KPN, Vodafone) in 2010 de handen in één geslagen om een mobiel betaalplatform te ontwikkelen voor Nederland. De doelstelling was dat in 2013 de eerste betalingen gedaan zouden kunnen worden. Deze samenwerking is echter in 2012 gestopt omdat het traject om één gezamenlijke service-organisatie op te richten te langdurig is.