Bladeren

Private Bank

Een Private Bank is de bank voor de vermogende consument, vaak beginnend met een vrij besteedbaar vermogen vanaf € 250.000. Een Private Bank beheert het vermogen, geeft advies over beleggingen, zoekt naar investeringsmogelijkheden en regelt tal van financiële en fiscale zaken voor haar klanten.

Dienstverlening

De term private refereert naar de dienstverlening die meer maatwerk en persoonlijk is dan de op de massa gebaseerde dienstverlening van de Retail Bank. De mate waarin de dienstverlening maatwerk en persoonlijk is is afhankelijk van de wensen van de klant. Zo heeft de ene klant behoefte om op basis van het ontvangen vermogensadvies zelf zijn of haar vermogen te beheren. Een ander laat het beheer van het vermogen graag over aan zijn of haar Private Banker.

Trends

Voor de financiële crisis waren de Private Banks zeer rendabele banken. Door de economische voorspoed in deze periode was een goed rendement op investeringen en daarmee het vertrouwen van klanten bijna vanzelfsprekend. Sinds de crisis wordt deze sector echter geconfronteerd met lagere marges en het verlies van vertrouwen van klanten. Als reactie hierop hebben Private Banks hun business model aangepast en gewerkt aan het verbeteren van hun dienstverlening. De Private Bank van vandaag verstrekt adviezen op een breed terrein, is transparant voor verwachte rendement, risico's en kosten en hanteert een eerlijk en transparant prijsmodel.

Verdienmodel

Er zijn verschillende manieren waarop een Private Bank haar geld verdiend. In het traditionele model brengt de Private Bank geen vergoeding in rekening voor het advies. De inkomsten komen voornamelijk uit de verkoop van producten en het afhandelen van transacties. Andere Private Banks vragen een percentage van het beheerd vermogen. Tegenwoordig zien we steeds vaker een constructie waarbij, naast een percentage van het beheerd vermogen, de klant betaald voor het advies, soms in een vorm van een vaste prijs per jaar. Klanten en toezichthouders eisen steeds meer transparantie van banken over het gehanteerde prijsmodel.

Nederlandse Private Banks

Uit onafhankelijk onderzoek van Incompany blijkt dat ING wordt gezien als de beste Private Bank van Nederland in 2012. De grootst Private Bank van Nederland is echter ABN AMRO, onder de handelsnaam ABN AMRO MeesPierson (Scorpio Partnership Private Banking Benchmark 2012). Andere bekende Private Banks in Nederland zijn Van Lanschot Bankiers, Staalbankiers, Schretlen & Co , Theodoor Gilissen Bankiers, Bank Insinger de Beaufort en Hof Hoorneman Bankiers.  

Voor een overzicht van Private Banks in Nederland klik hier

Wealth Management

Klanten met een omvangrijk vermogen, waarbij vaak de ondergrens van € 10 miljoen wordt gehanteerd, vallen onder de dienstverlening die Wealth Management wordt genoemd. Wealth Management is de term die algemeen gebruikt om sterk persoonlijke en geavanceerde vermogensbeheer, advies en financiële planning diensten aan zeer vermogende klanten te beschrijven. 

Family Offices

Een ander fenomeen zijn de family offices. Een family office is een instelling die het vermogen beheert voor rijke families en tal van andere financiële en niet financiële diensten levert.  Banken bieden deze vorm van dienstverlening ook aan waarbij de bank zorgt voor een gecoördineerd beheer van het gehele familie vermogen. Sommige families gaan nog verder. Zo beschikt de familie Brenninkmeijer zelfs over een eigen familiebank. De Anthos Bank werkt uitsluitend voor de familieleden.

Carrière

De carrièremogelijkheden binnen een Private Bank zijn uitdagend. Als private banker of vermogensbeheerder ben je verantwoordelijk voor een eigen portefeuille met vermogen klanten. Je adviseert de vermogende klant over zijn of haar financiële situatie en over de mogelijkheden om het vermogen van de klant te laten groeien.

De arbeidsvoorwaarden van banken en de mogelijkheden om opleidingen te volgen zijn vaak uitstekend. Dit maakt het dat banken relatief hoog scoren in de jaarlijkse peiling van de beste werkgever van Nederland.

Veel voorkomende functies binnen een Private Bank zijn:

Voor een compleet overzicht van alle vacatures klik hier.