iDEAL nu ook voor betalingen tussen consumenten

03 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Meer dan de helft van onze online aankopen doen we al via iDEAL en de verwachting is dat consumenten voor onderlinge betalingen ook steeds vaker iDEAL gaan gebruiken. Sinds vorige week is betaaldienstverlener Online Betaalplatform officieel gecertificeerd om iDEAL betalingen te gebruiken voor betalingen tussen consumenten. De betaalapps van ABN AMRO (Tikkie), bunq, Florin en ING volgen snel. 

Aanpassing iDEAL-regelgeving

Om in deze marktbehoefte te voorzien heeft Currence – vertegenwoordigd door Betaalvereniging Nederland – de iDEAL-regelgeving aangepast. Tot voor kort kon iDEAL immers alleen worden ingezet voor betalingen aan bijvoorbeeld een webwinkel. Het moet alleen wel veilig en vertrouwd blijven voor de consumenten om met iDEAL te betalen. Daarom heeft Currence eisen opgesteld voor partijen die C2C-diensten met iDEAL willen aanbieden. Deze partijen worden C2C-aanbieders genoemd. Currence toetst deze C2C-aanbieders en zodra de C2C-dienst voldoet aan de gestelde eisen, wordt de instelling op de website van Currence als C2C-aanbieder vermeld.

Verschillende C2C-diensten

Currence ziet verschillende C2C-diensten waarbij consumenten bedragen met elkaar verrekenen. Zo biedt betaaldienstverlener ‘Online Betaalplatform’ haar diensten aan in samenwerking met partners en platformen. Daarmee kunnen zij nu naast zakelijke verkopers ook particuliere verkopers registreren en via iDEAL voor producten en diensten laten betalen.

iDEAL nu ook voor betalingen tussen consumenten

Ook een aantal andere betaaldienstverleners biedt consumenten de gelegenheid om geld over te boeken naar of geld te ontvangen van een andere consument via een aparte app, zoals Tikkie (van ABN AMRO) en Florin, bij ING en bunq kan dit via hun mobiel bankieren app.

Eerste C2C-aanbieder gecertificeerd

Op 28 december 2016 heeft Currence de eerste Accreditatieovereenkomst gesloten met Betaaldienstverlener Online Betaalplatform. De oplossingen van ABN AMRO (Tikkie), bunq, Florin en ING zitten momenteel in het accreditatieproces. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen een aanvulling op het betalen met iDEAL.