Eerste bespaarleningen voor duurzaam wonen verstrekt

10 maart 2014 Banken.nl 4 min. leestijd

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft de eerste leningen verstrekt. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en vertegenwoordigers van de Rabobank, de ASN Bank, het Nationaal Energiebespaarfonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bezochten donderdag 6 maart een familie in Almere die met een van de eerste Energiebespaarleningen aan de slag gaat.

Geen twijfel meer

Minister Blok: “Zij kunnen nu werk maken van het verbeteren van hun huis en wooncomfort. Dit is goed nieuws voor hun woonlasten, het milieu en de werkgelegenheid in de bouw. Iedereen die nog twijfelt over energiebesparing kan terecht op www.ikinvesteerslim.nl. De mogelijkheid van een lening kan de oplossing zijn om iets te doen aan de buitenmuur of zolder. Ook kan de Energiebespaarlening het laatste zetje zijn om die energie slurpende ketel toch te vervangen. Bovendien profiteren huizenbezitters tot 31 december 2014 ook van het lage BTW-tarief voor renovatie. Dat is mooi meegenomen.”

Energiebespaarlening

Wegnemen blokkade

“Eigenaren van bestaande, veelal oudere woningen kunnen nog fors besparen op hun energierekening, maar worden vaak nog weerhouden door de investeringskosten voor woningisolatie, een HR-ketel en/of zonnepanelen”, aldus Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank. “De Energiebespaarlening kan hier uitkomst bieden. Rabobank is ervan overtuigd dat deze lening helpt om de bestaande woningvoorraad in Nederland versneld energiezuiniger te maken, en dat is winst voor de woningeigenaar, winst voor het klimaat en goed voor nieuwe orders en werkgelegenheid in de bouw.”

Familie uit Almere één van de eersten

Familie Roubos uit Almere gaat als één van de eersten aan de slag met de Energiebespaarlening, in hun woning uit 1982. Met de Energiebespaarlening rust het gezin hun woning uit met hoogrendementsbeglazing, isolerende deuren, isolerende gevelpanelen en zonnepanelen. Op deze manier realiseert het gezin niet alleen comfort, maar wekt het ook zelf energie op en verlaagt het hun energiekosten.

Benieuwd naar de energierekening

Peter Roubos: “Onze woning wordt een stuk comfortabeler. De deuren en ramen worden vervangen voor isolerende exemplaren en er worden isolerende gevelpanelen geplaatst. Ook komen er eindelijk zonnepanelen op ons huis. We maken echt een enorme verbeterslag. Niet alleen qua de verhoging van comfort en de verlaging van onze stookkosten, maar we gaan ook onze eigen energie opwekken. Ik ben heel nieuwsgierig hoe onze energierekening er straks uit ziet.”

Duurzaam wonen

Nationaal Energiebespaarfonds

Vanaf 21 januari 2014 is het voor huiseigenaren mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Hiermee kunnen zij slim investeren in energiebesparende maatregelen. Slim, omdat de Energiebespaarlening een lage rente biedt, de lening op ieder gewenst moment boetevrij afgelost kan worden en in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar is. Door de energiebesparende maatregelen wordt de energierekening door minder energieverbruik lager en de waarde van de woning mogelijk hoger.

Rabobank en ASN co-financiers

De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, een direct gevolg van het Woonakkoord (februari 2013) en het Energieakkoord (september 2013). In deze akkoorden is afgesproken dat er investeringsfondsen worden opgericht voor particuliere woningeigenaren, verhuurders en VvE’s. SVn is de uitvoerende organisatie van het fonds voor particuliere woningeigenaren. In totaal is er € 300 miljoen beschikbaar in het fonds. Het Rijk brengt hiervan €75 miljoen in, de Rabobank en de ASN Bank treden op als co-financiers en dragen samen €225 miljoen bij. Afsluitkosten, rente en aflossing vloeien terug in dit fonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt en steeds weer nieuwe Energiebespaarleningen kan verstrekken.

Landelijke aandacht

Vanaf de start van het Nationaal Energiebespaarfonds is er veel aandacht voor het fonds en de Energiebespaarlening. Tegelijk met het bezoek aan het gezin in Almere stellen ook in Babberich, Den Haag, Gulpen en Mijdrecht huiseigenaren hun woningen open, om te laten zien welke maatregelen zij met de Energiebespaarlening treffen. Behalve isolerende deuren, isolerende gevelpanelen, zonnepanelen en hoogrendementsbeglazing worden in deze woningen bijvoorbeeld ook vloerisolatie aangebracht.