Viisi wil voorop lopen in transparanter maken van financiële sector

21 september 2017 Banken.nl

De financiële sector moet transparanter worden. Dat vinden de oprichters van Viisi. Om transparantie in de financiële sector te stimuleren, geeft het Amsterdamse hypotheekadviesbureau zelf het juiste voorbeeld onder meer door middel van het openbaar maken van zijn bedrijfsmodel.

Viisi werd in 2010 opgericht door Hendrik Schakel, Tom van der Lubbe, Hergen Dutrieux en Frank Tukker. Het hypotheekadviesbureau besloot zich te richten op de nichemarkt van hoogopgeleide starters op de woningmarkt. Later werd de focus ook uitgebreid met een specialisatie op Nederlanders in het buitenland en op buitenlanders in Nederland.

Ondoorzichtige financiële sector

De vier medeoprichters zijn van mening dat de financiële sector in Nederland, en ook daarbuiten, wel wat transparanter mag worden. Volgens hen is er in de financiële sector steeds meer behoefte aan transparantie, net zoals in de veeteelt, de kledingindustrie, de voedings- en de energiesector. “Mensen willen weten waar hun product vandaan komt en waar het naartoe gaat”, aldus Van der Lubbe in een interview met Juist Magazine.

Viisi maakt business model openbaar om  transparantie in financiële sector te stimuleren

Zelf voegt het bureau daad bij het woord door zijn complete businessmodel openbaar te maken op de website. Op deze manier willen de oprichters iedereen, ook concurrenten, uitnodigen om ‘rond te snuffelen’ in hun bedrijf. Bovendien heeft Viisi, dat vorig jaar werd verkozen tot Best Workplace en het Keurmerk Persoonlijke Ontwikkeling ontving, intern het salaris van al zijn werknemers bekendgemaakt. Aan de hand daarvan krijgen werknemers bij het bureau ook de mogelijkheid om de hoogte van hun salaris ter discussie te stellen. De werknemer staat bij het hypotheekadviesbureau dan ook op de eerste plek en niet de klant of aandeelhouder, blijkt uit het bedrijfsmodel.

Dat is in lijn met het holacracy-model dat Viisi sinds ongeveer een jaar hanteert. Ondanks de flinke groei van het aantal werknemers de afgelopen jaren, wilden de oprichters geen extra hiërarchische laag toevoegen. “We zagen weinig in de klassieke verticale ontwikkeling van werknemers, waar mensen voor een salarisstijging altijd leiding moeten gaan geven”, aldus Van der Lubbe in Juist Magazine. Daarom werd besloten voor een meer democratisch model van zelforganiserende teams met eigen autoriteit en de mogelijkheid om zelf besluiten te nemen. Het intern openbaar maken van de salarissen past volgens Van der Lubbe bij “de aandacht van holacracy voor het wegnemen van spanningen”, omdat er volgens hem eenvoudig spanning kan ontstaan over de grootte van salarisstrookjes en verschillen daartussen.

Meer over Viisi
Profielpagina
Viisi is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.