N'xchange winnende FinTech bij Accenture Innovation Awards

30 oktober 2017 Banken.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Afgelopen vrijdag zijn in DeFabrique in Utrecht de Accenture Innovation Awards 2017 uitgereikt. Prijzen werden vergeven in twaalf categorieën, waaronder ook de categorie ‘Financial Services Reinvented’. Van de 75 oorspronkelijk genomineerden FinTechs binnen deze categorie en de daaruit volgende vijf finalisten, was het uiteindelijk N’xchange dat er met de award vandoor wist te gaan. 

Wanneer men het vandaag de dag over innovatieve bedrijven heeft, dan gaat het al snel over FinTech-startups en de aanzienlijke disruptie die zij veroorzaken binnen het financial services domein. Dankzij hun innovatieve en disruptieve potentieel leveren deze (en andere) startups een belangrijke bijdrage aan de economie. Adviesorganisatie Accenture reikte dit jaar alweer voor de elfde keer de Accenture Innovation Awards uit, waarmee het de “meest opvallende, baanbrekende en nieuwste” innovatieve concepten in de spotlights wil zetten, met als doel het stimuleren en opschalen van innovatie in Nederland.

Accenture Innovation Summit

Jaarlijks verzamelen de meest veelbelovende en innovatieve startups, bedrijven, investeerders en accelerators van Nederland zich tijdens de Accenture Innovation Awards. Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland: “Accenture is initiator van het grootste Nederlandse startupecosysteem. De Accenture Innovation Awards zijn een geweldige manier om bij te blijven in ons snelgroeiende startupecosysteem, maar ook om nieuwe mogelijkheden en kansen voor klanten te ontdekken en hen in contact te brengen met succesvolle startupinitiatieven in hun vakgebied.”

Tijdens deze editie van de Accenture Innovation Awards waren ook de FinTechs goed vertegenwoordigd. In de Financial Services Reïnvented-categorie* namen 75 FinTech-startups het tegen elkaar op. Van deze 75 kanshebbers waren er in aanloop naar de finale uiteindelijk vijf kanshebbers overgebleven, zij mochten hun concepten presenteren. Het dagprogramma werd afgesloten met een ceremonie waar de prijzen – genaamd Blue Tulips – werden verdeeld. De finalisten waren eerder door een jury** geselecteerd op basis van ingezonden pitches van één minuut.

75 FinTechs streden om de  Accenture Innovation Award

Winnaar: N’xchange

In de ‘Financial Services: Reinvented’-categorie werd de finale uiteindelijk gewonnen door N’xchange. Het bedrijf brengt twee problemen samen om ze beiden op te lossen. Enerzijds is het door strengere regelgeving en terughoudende banken steeds moeilijker voor bedrijven om financiering te vinden. Anderzijds zijn er ook obstakels voor particulieren die willen beleggen, zo is de afstand tussen het bedrijf en de belegger groot en worden beleggers gevraagd te vertrouwen op de aanbevelingen van analisten met tegenstrijdige belangen. Hier wil N’xchange verandering in brengen: “Met de kracht van het internet, sociale netwerken en de voortdurende technologische ontwikkelingen, kunnen wij het investeringsproces decentraliseren. Door beleggers en bedrijven bij elkaar te brengen, kan de manier waarop bedrijven zich financieren veranderen. Bedrijven zullen moeten aanhaken of afhaken.”

Overige finalisten

Gavin is een nieuw verzekeringsmodel waarbij alle geleden schade in een maand over de hele groep verdeeld wordt. Iedereen draagt een klein beetje bij aan de schade die iemand lijdt zodat de totale kosten iedere maand over iedereen worden verdeeld. Verzekerden betalen nooit meer dan de maximale persoonlijke bijdrage. Gavin zet moderne technologie in om de kosten van de bedrijfsvoering zo laag mogelijk te houden zodat een verzekering bij het bedrijf relatief goedkoop is. De startup verdient zijn geld door een 15% vergoeding te heffen over ieder claimbedrag. Er zijn volgens Gavin geen verdere (verborgen) kosten of verkapte winsten. 

Kandoor is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op het idee dat iedereen recht heeft op de juiste financiële kennis. Zo’n 150 onafhankelijke financiële professionals hebben zich als ‘gidsen’ aangesloten bij Kandoor. Zij helpen vrijwillig en kosteloos mensen die met financiële vragen zitten, bijvoorbeeld op het gebied van werk, zorg, of pensioen. “Gewoon omdat ze daar blij van worden en er zelf van leren. En jij kan door. Welkom in de menselijke economie”, aldus Kandoor, dat wordt gefinancierd en gesteund door pensioenuitvoerder APG en opereert zonder winstoogmerk.

 Finalisten Financial Services Reïnvented

De app Ockto, ontwikkeld door Yellowtail, is bedoeld om het een stuk eenvoudiger te maken om veel financiële gegevens over jezelf en je huishouden aan te leveren. Ockto: “Momenteel gaat helaas minstens de helft van een financieel adviestraject op aan het zoeken, verzamelen, invullen en controleren van informatie over de consument en zijn huishouden. Informatie die grotendeels al vastligt in systemen van de overheid en financiële instellingen en eenvoudiger beschikbaar gemaakt zou kunnen worden. Daarom is Ockto opgericht.” De app stelt de consument in staat snel en simpel financiële informatie over zijn huishouden te verzamelen en met zijn adviseur, bank, hypotheekverstrekker of andere financiële dienstverlener te delen.

Otly! is het eerste financiële platform speciaal voor kinderen en is ontwikkeld in samenwerking met IT-bedrijf Bunq. De integratie van de twee digitale spelers heeft geresulteerd in de eerste speciaal voor kinderen ontworpen mobiel bankieren-app. “In deze steeds verder gedigitaliseerde samenleving zijn kinderen niet meer in staat om hun eigen geld uit te geven en zo gaandeweg met geld te leren omgaan. Ons doel is om dat te veranderen en kinderen weer de baas te laten zijn over hun eigen geld”, aldus Otly!-oprichter Lior Bornshtain. In de digitale omgeving van de app kunnen kinderen onder toezicht van hun ouders geld ontvangen, overmaken en sparen. Op deze manier biedt biedt Otly! tegelijkertijd ook financiële educatie aan zowel de kinderen als hun ouders. 

Het programma van de Summit was in Accenture’s eigen woorden “exceptioneel”. De kartbaan van het Utrechtse evenementencomplex was omgetoverd tot Innovation Playground. Er vonden verschillende ‘deep dives’ plaats over uiteenlopende onderwerpen als ‘vrouwen en technologie’ en ‘toekomstige klantervaring’. Er vonden op de Summit ook vele andere activiteiten plaats. Zo gaven experts leiding aan round table-discussies en was er een Innovation Market. 

* Bedrijven met bijzondere innovatieve concepten konden zich tot 31 juli inschrijven in een van de elf categorieën. De concepten moeten in Nederland zijn gelanceerd en voor uitzonderlijke prestaties zorgen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Ook mogen ze niet ouder zijn dan drie jaar. In totaal werden er meer dan 750 innovaties ingediend, maar niet meer dan 55 daarvan – oftewel vijf per categorie – zijn gepresenteerd op de finaleavond, tijds de Accenture Innovation Summit.

** De jury bestond dit jaar uit Catholijn Jonker, Professor bij de Technische Universiteit Delft, Miel Geleijns, Executive bij Accenture en Hanneke Molema, senior consultant bij TNO.