ING zet stappen in veiligheid transacties via blockchain

21 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het team dat bij ING verantwoordelijk is voor ontwikkelingen van blockchain oplossingen kondigt een doorbraak aan op het gebied van privacy. De groep techneuten presenteert een nieuwe code, genaamd ‘zero-knowledge range proof’ (ZKRP), die volgens de makers maar liefst tien keer efficiënter is wat betreft het beschermen van privacygevoelige informatie.

Voor personen in de financiële wereld zal de term blockchain inmiddels een bekende zijn, met veel waarde voor de toekomst. Maar wat het nou precies is, dat zullen veel mensen nog niet goed kunnen uitleggen. Kort gezegd is blockchain een decentraal transactieregister, waarin alle transacties die via dat netwerk verlopen gelogd worden. Die transacties zitten verwerkt in pakketjes (blocks) en elk pakketje heeft hetzelfde maximum transacties dat het kan bevatten. Als het pakketje vol is wordt een nieuwe pakketje aangemaakt. Zo ontstaat een keten van pakketjes, of vrij vertaald ‘a chain of blocks’. ING toonde zich eerder al actief op het blockchainvlak en richt zich nu op de privacy van data op het netwerk.ING ontwikkelt efficiënte code voor privacy binnen blockchainOmdat blockchain een decentraal en publiek netwerk is, is de data die zich bevindt binnen het netwerk niet privé. Daarom heeft ING een code ontwikkeld die de privacy moet versterken. De code heeft de naam ZKRP gekregen, wat staat voor ‘zero-knowledge range proof’. Het is een extra cryptografische schil die ING over de bestaande technologie heen legt. Wat de code volgens ING doet is het ondersteunen van een specifiek statement zonder de exacte informatie prijs te geven waarop het statement gebaseerd is. Een helder voorbeeld is dat iemand die een hypotheek aanvraagt kan bewijzen dat het benodigde salaris binnen een bepaald bereik valt, maar de exacte cijfers blijven verborgen. Een ander voorbeeld is een betaling, waar staat aangegeven dat het bedrag binnen een bepaald bereik valt, maar niet wat het exacte bedrag was. De kern van ZKRP is dus dat het bereik gegarandeerd is, maar het exacte getal niet bekend raakt (zero-knowledge).

Kostenefficiënt

Banken experimenteren volop met blockchain, maar de uitdaging is om het toepasbaar te maken voor de bankensector. “Tot voor kort was de hoofduitdaging voor het toepassen van blockchain in de bankensector de garantie van bescherming van privacy en het naleven van regulering”, legt Mariana Gomez de la Villa uit, hoofd van het blockchainprogramma van ING. “Zero-knowledge technologie bestaat al langer en levert een belangrijke bijdrage op het gebied van privacy, maar de beperkende factor zijn de kosten die elke verificatie met zich mee zou brengen. De kosten van ZKRP zijn echter veel lager dan bestaande mogelijkheden. Onze oplossing is bewezen tien keer efficiënter dan bekende alternatieven binnen het testnetwerk.”

Open source

ING heeft de ‘zero-knowledge range proof’ code beschikbaar gesteld als open source oplossing. Dat betekent dat andere partijen uit de ontwikkelgemeenschap ZKRP zelf kunnen downloaden, testen en wellicht zelfs bijdragen aan deze oplossing.