Otto Hulst (28) verkozen tot Jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar 2017
Recent is Otto Hulst van KAS Bank gekozen tot ‘Jonge pensioenbestuurder van het jaar’ voor het jaar 2017. De uitverkiezing vond plaats tijdens een bijeenkomst van Jongeren in Pensioenbestuur (JIP). De nummers twee en drie waren Krista Nauta (Pensioenfonds Horeca & Catering) en Jochem Sluis (Pensioenfonds Fysiotherapeuten).
Het was pas de tweede editie van de uitverkiezing voor jonge pensioenbestuurders. De hoogste eer ging naar de pas 28-jarige Otto Hulst, die in het bestuur zit van Pensioenfonds KAS Bank. Naast zitting in het algemene bestuur geeft hij leiding aan het KAS Lab, het innovatiecentrum van KAS Bank. De prijs kan gewonnen worden door pensioenbestuurders jonger dan 40 jaar. Als de regels het toelaten maakt Otto Hulst dus nog vele jaren kans de prijs nogmaals te winnen.
De jury bestond uit een select gezelschap van Inge van de Doel (directeur PMT), Orpa Bisschop (directeur Blue Sky Group), Eric Huizing (bestuurslid opf Ahold) en Marjelle Boorsma (voorzitter PensioenLab). Volgens de jury is Otto een veelzijdige bestuurder en heeft hij oog voor innovatie en fintech oplossingen. Hij is daarnaast actief in diverse nevenfuncties.
Interesse opbouwen
Hulst doorliep de opleiding financieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aanvankelijk was hij niet veel bezig met pensioenrecht. In een interview met vakblad Financial Investigator zegt hij hierover: “Na mijn studie begon ik bij KAS Bank. In mijn eerste tijd, als management trainee, bleef pensioen nog op afstand. Maar als business consultant ging ik strategische analyses uitvoeren. Waar willen we staan met de bank in 2020, 2030? Hoe komen we daar? Wat zijn kansen, wat bedreigingen? Dat soort vragen. Aangezien de grootste klanten van KAS Bank pensioenfondsen zijn en ik hun positie natuurlijk in de analyses moest meenemen, begon pensioen ineens te leven: het speelveld, de sector. Ik ben dus via onze klanten in pensioen geïnteresseerd geraakt.”
Sinds april 2017 is hij bestuurslid van Pensioenfonds KAS Bank. Tijdens zijn traineeship volgde hij de opleiding Certified Investment Professional (CIP) en daarnaast heeft hij de opleiding tot pensioenfondsbestuurder niveau A bij Loyens & Loeff gevolgd. Dat gecombineerd met de opleiding financieel recht gaf een goede basis om aan het besturen te beginnen. De Nederlandsche Bank (DNB) verleende haar toestemming per het begin van de genoemde maand.
Diversiteit op basis van leeftijd
Keert zijn jonge leeftijd zich wel eens tegen hem? Bij bestuurders wordt immers al snel gedacht aan ervaren mensen, die gepokt en gemazeld zijn na vele jaren in het vak. Volgens Hulst is dat niet het geval: “Ik kan voluit bevestigen dat ik als jongere goed gehoord word in ons bestuur van zes personen. Ik heb één collega-bestuurder van negenendertig, de anderen zijn boven de veertig. Na wat jaren in het bedrijfsleven ben ik er wel achter dat hiërarchie vaak bepaalt hoe beslissingen worden genomen. Daardoor wéét ik dat meningen van jongeren niet overal altijd meegewogen worden, al kan ik dat niet rechtvaardigen. In het fonds speelt dat totaal niet. Jong zijn vormt overigens op zichzelf onvoldoende grond om in een bestuur plaats te nemen, want leeftijd voegt niet per definitie iets toe. Sommige ouderen zijn heel veranderingsgezind en jongeren vertonen soms juist starre patronen. Je moet diversiteit in denken stimuleren. Over het algemeen zullen jongeren wel meer veranderingsgezind zijn en daarom geloof ik in de diversiteitseis op basis van leeftijd.”