Politiek wil wisselen van bank vereenvoudigen
De partijen D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden dat consumenten van bank moeten kunnen wisselen mét behoud van hun bestaande rekeningnummer. Recent voerden de twee partijen hierover een motie in die zij graag snel ten uitvoer zien worden gebracht.
Voor veel consumenten is de overstap naar een andere bank iets dat wel overwogen wordt, maar niet heel vaak gedaan wordt. Met name als een bank negatief in het nieuws komt, roepen consumenten regelmatig dat ze hun rekening willen opzeggen. Ook kunnen consumenten een overstap overwegen, omdat een andere bank betere voorwaarden biedt. In de praktijk komt het er uiteindelijk niet vaak van, omdat ze daarmee hun vaste rekeningnummer ook gedag moeten zeggen. In het IBAN-nummer zit immers een bankcode verwerkt, die gekoppeld is aan een specifieke bank. Aan codes als ABNA, INGB of RABO valt weinig mis te verstaan bij welke bank die horen.
Volgens de partijen gaat de overstapservice die de meeste banken bieden niet ver genoeg. Het heeft namelijk geen betrekking op rekeningnummers. Consumenten kunnen om verschillende redenen vast willen houden aan hun nummer. Omdat het bij vrienden bekend is, omdat het makkelijk op te dreunen is en wie weet wat nog meer. De partijen wijzen naar de telecomsector, waar het tegenwoordig gemeengoed is dat bestaande nummers meegenomen kunnen worden naar een nieuwe provider.
Signaal afgeven
Kamerlid Jan Paternotte van D66: “Nu is het zo dat mensen vaak van jongs af aan bij een bank zitten en bijna niet meer overstappen. Het zou goed zijn als klanten zelf eigenaar worden van hun bankrekeningnummer, net zoals bij het nummer van hun mobiele telefoon. Dan kunnen klanten veel makkelijker overstappen naar een concurrent als ze het niet eens zijn met wat hun bank met hun geld doet.”
Volgens kamerlid Lammert van Raan (PvdD) belemmert de huidige situatie consumenten een signaal af te geven. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid, beloningsbeleid of voorwaarden. Van Raan: “Het is niet meer van deze tijd dat mensen wel van bank willen wisselen maar het niet kunnen door een fysieke belemmering die technisch op te lossen is.” Volgens de partijen was nummerbehoud in de jaren ‘80 van de vorige eeuw al mogelijk. Destijds bestond een nummer echter alleen uit cijfers en zat er geen bankcode in verwerkt. Hoe nummerbehoud er technisch nu uit zou kunnen zien geeft Van Raan niet aan.