De EU wil dat Europese overboekingen binnen tien seconden aankomen

14 februari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Europees Parlement heeft nieuwe regels aangenomen om ervoor te zorgen dat overgemaakte bedragen onmiddellijk op de bankrekeningen van particuliere klanten en bedrijven in de hele EU terechtkomen.

De verordening, een aanpassing van de huidige Single Euro Payments Area (SEPA)-regels, richt zich op het verminderen van wachttijden en het vergroten van de veiligheid voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Essentieel in deze regels is dat directe overboekingen – ongeacht de dag of het uur – binnen tien seconden moeten worden uitgevoerd. Zowel de betaler als de ontvanger moeten binnen deze termijn op de hoogte worden gesteld van de beschikbaarheid van het overgemaakte geld.

De EU wil dat Europese overboekingen binnen tien seconden aankomen

Lidstaten zonder de euro als munteenheid moeten na een overgangsperiode de regels toepassen voor euro-overboekingen op rekeningen waarop regelmatig transacties in euro’s plaatsvinden.

Betalingsdienstaanbieders worden verplicht robuuste fraudedetectie- en preventiemaatregelen te implementeren om fouten of fraude te voorkomen. Bovendien moeten ze kosteloos een dienst aanbieden om de identiteit van de ontvanger te verifiëren. Klanten kunnen een maximaal bedrag voor onmiddellijke overboekingen instellen als extra beveiliging tegen fraude.

De nieuwe regels stellen klanten in staat schadeloosstelling te eisen als betalingsdienstaanbieders hun plichten op het gebied van fraudepreventie niet nakomen en dit leidt tot financiële schade. Betalingsdienstaanbieders die directe overboekingen aanbieden, moeten ook controleren of er sancties gelden voor hun klanten met betrekking tot het witwassen van geld en financiering van terrorisme.

Tot slot mogen de kosten die betalingsdienstaanbieders in rekening brengen voor onmiddellijke overboekingen in euro’s niet hoger zijn dan voor niet-onmiddellijke overboekingen in euro’s.

“De Instant Payments Regulation markeert de langverwachte modernisering van betalingen in de Europese interne markt,” reageert Michiel Hoogeveen, Europarlementariër voor de ECR-fractie.

“Klanten kunnen nu afscheid nemen van het ongemak van twee of drie werkdagen wachten om bij hun geld te kunnen. We regelen iets waar mensen en bedrijven echt om geven: geld overmaken binnen tien seconden op elk moment van de dag.”