De Nederlandsche Bank gaat tijdelijk verhuizen

22 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) gaat op de schop en daarom moet de centrale bank voor een periode van vier jaar verkassen. De verhuizing staat gepland over anderhalf jaar, met als bestemming het Tooropgebouw aan de Spaklerweg, dichtbij station Amsterdam Amstel.

Het huidige hoofdkwartier van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Westeinde is toe aan een grondige renovatie. De medewerkers van DNB vertrekken volgens de planning over anderhalf jaar naar de Omval, naar het Tooropgebouw aan de Spaklerweg, het oude hoofdkantoor van Delta Lloyd.

DNB verlaat tijdelijk eigen nest wegens renovatie

De verhuizing naar de Spaklerweg is saillant. Delta Lloyd als zodanig mag dan niet meer bestaan, maar nadat het vorig jaar overgenomen werd door Nationale Nederlanden (NN) is het kantoorgebouw nog steeds in gebruik, namelijk door Nationale Nederlanden zelf. Dat betekent dat DNB als toezichthouder zich in hetzelfde pand vestigt als één van de partijen waarop het toezicht dient te houden.

Volgens DNB hoeven er geen zorgen te ontstaan over mogelijke belangenverstrengeling. DNB en NN nemen naar eigen zeggen namelijk verregaande maatregelen voor een ‘strikte scheiding’. Het onderhuurcontract wordt beheerd door een derde partij. Ook begeven medewerkers van beide organisaties zich via alleen voor hen bedoelde trappen en liften door het gebouw, zodat ze elkaar in principe niet op informele wijze tegenkomen. Het worden volgens DNB twee gescheiden kantoren: “Er wordt een Chinese Muur opgetrokken tussen NN en DNB.”

Goudvoorraad

Een belangrijke functie van het huidige gebouw van DNB is opslag van de nationale goudreserves, in de kluis onder het gebouw. In totaal ligt daar naar schatting zo’n 195 ton aan goud opgeslagen, goed voor ongeveer €7 miljard. Het goud wordt in elk geval voor de periode van afwezigheid opgeslagen in een nieuw te bouwen kluis op de vliegbasis Soesterberg, in het midden van het land. DNB wil in 2024 weer terugkeren op het eigen nest.