DNB waarschuwt voor cryptovaluta, maar ziet niets in een verbod

08 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet van zins om een verbod op cryptovaluta in te gaan voeren. De centrale waarschuwt andermaal voor de gevaren ervan voor consumenten, maar is ook geïnteresseerd in de techniek erachter en blijft daarom zelf ook experimenteren. Bovendien is een nationaal verbod weinig zinvol gezien de internationale aard van de munten.

Hoewel er voor consumenten stevige risico’s bestaan bij de handel en wandel met deze nieuwe digitale munten is er veel over te doen. Veel consumenten krijgen al snel eurotekens in de ogen als ze horen over bitcoin-miljonairs of rendementen van duizenden procenten en zijn bang om de boot te missen. Het leidde eind vorig jaar tot een flinke hausse op de markt voor digitale valuta. Ten opzichte van eind december zijn bekende munten als bitcoin en ethereum (op het moment van schrijven) zo’n 60% van hun waarde kwijt, ripple zelfs rond de 80%.

Geen verbod

Die percentages kenmerken de extreme volatiliteit van digitale valuta. Het kan consumenten ernstig in financiële problemen brengen, maar voor een verbod voelt DNB niets. Dat laat DNB weten bij monde van divisiedirecteur Petra Hielkema in DNBelicht, een digitaal magazine van de toezichthouder over fintech. DNB is zelfs geïnteresseerd in de techniek achter cryptovaluta en de mogelijkheden die het kan bieden voor het financiële systeem. Daarbij is het fenomeen cryptovaluta zodanig internationaal van aard dat het niet nationaal ‘op te lossen’ valt.

DNB waarschuwt voor cryptovaluta, maar ziet niets in een verbod

Volgens DNB zijn cryptovaluta geen geld. Hielkema: “Wil iets geld zijn dan moet je er mee kunnen betalen, sparen en rekenen.” Wie die drie criteria nader ontleedt ziet dat er wat voor die stelling te zeggen valt. Cryptovaluta worden in principe nog nauwelijks gebruikt voor consumentenaankopen, cryptovaluta sparen is vanwege de volatiliteit een manier om snel van je spaargeld af te raken en qua rekenen wordt het doorgaans omgerekend naar bestaande valuta als dollars en euro’s.

Potentie voor de toekomst

Enige tijd terug liet DNB weten nog niet overtuigd te zijn van blockchain op het moment zelf. Maar de centrale bank ziet zeker potentie voor de toekomst. “We zien dat de techniek nu nog niet klaar is voor een toepassing in ons betalingsverkeer, maar we zien wel mogelijkheden in de toekomst met meer innovatie. Ook is het een mogelijkheid om in gesprek te zijn met de sector.”