HSBC plaatst zeven Europa-gerichte afdelingen over van Londen naar Parijs

09 augustus 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het licht van de naderende brexit plaatst de Britse bank HSBC zeven afdelingen over van Londen naar Parijs. Het gaat om kantoren die stuk voor stuk verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van HSBC in Europese landen, te weten Italië, Spanje, Luxemburg, België, Ierland, Tsjechië en Nederland. De overplaatsing staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

Met nog zo’n zeven maanden te gaan tot de formele uittreding van het Verenigd Koninkrijk is nog steeds allesbehalve hoe die brexit eruit gaat komen te zien. Wordt het hard, wordt het zacht, komt er überhaupt een deal? Britse banken wachten de uitslag niet zonder meer af en sorteren in bepaalde gevallen alvast voor op een ‘worst case scenario’. HSBC kondigt een transfer aan van Londen naar Parijs voor een zevental kantoren dat verantwoordelijk is voor evenzoveel Europese landen.

HSBC plaatst zeven Europa-gerichte afdelingen over van Londen naar Parijs

Een bedrijf is verplicht een vestiging te hebben in een EU-land wil het kunnen profiteren van de gemeenschappelijke markt. Door de zetel te verplaatsen naar Parijs behoudt HSBC in elk geval op zeker automatisch toegang tot alle landen van de gemeenschappelijke Europese markt. In de bancaire wereld valt dit verschijnsel onder de term ‘paspoortrechten’.

Nieuwe uitvalsbasis

Parijs is één van de steden die vaak genoemd worden als nieuwe uitvalsbasis voor Europese activiteiten. Naast dat het al een groot financieel centrum bezit, heeft de stad alle uitstraling en voorzieningen die bij een metropool horen. Echter, de relatief beperkte kennis van het Engels en grote macht van de vakbonden in Frankrijk zorgen vaak voor minpunten. Veelgenoemde alternatieven voor banken die een post-brexit uitvalsbasis zoeken voor hun activiteiten binnen de EU zijn Wenen, Dublin, Frankfurt en Amsterdam.