Professionals delen kennis en ervaringen tijdens 'Securitisation Event'
De financiële crisis heeft securitisatie in een negatief daglicht geplaatst. Kortgezegd is securitisatie het omzetten van leningen in de uitgifte van effecten om de leningen te kunnen financieren. Tijdens het ‘Securitisation Event’ van kennis- en netwerkorganisatie IIR gaan specialisten uit het vak nader in op het nut van securitisatie en de kansen en invloed van nieuwe regelgeving.
Securitisatie is voor banken een manier om geld aan te trekken om leningen te financieren. Het is een alternatief voor bijvoorbeeld deposito’s om te kunnen voldoen aan de vraag naar hypotheken. De financiële crisis zorgde ervoor dat banken en andere kredietverstrekkers voortaan veel meer kapitaal moesten aanhouden. Dat maakte securitisatie een steeds duurder product, waardoor het minder in trek raakte. Rob Koning, directeur van de Dutch Securitisation Association (DSA), wijst er in een interview op dat de Nederlandse hypotheeksituatie tijdens de crisis echter nauwelijks vergelijkbaar was met de Amerikaanse en dat securitisatie van hypotheken in Nederland niet tot verliezen heeft geleden.
De DSA is opgericht om het product securitisatie te standaardiseren en te vereenvoudigen. Daarmee krijgen beleggers extra informatie beschikbaar alvorens ze besluiten om wel of niet ergens in te stappen. In 2019 raakt een nieuwe set regels van kracht, die de markt voor securitisaties gaat veranderen. Securitisaties moeten vanaf dan voldoen aan het label ‘Simple, Transparant and Standardised’ (STS). Voor securitisaties mét dat label hoeft minder kapitaal aangehouden te worden, wat banken weer iets meer bewegingsvrijheid geeft.
Kennis- en netwerkorganisatie IIR organiseert in maart 2019 een evenement dat volledig in het teken staat van securitisatie, het Securitisation Event. Tijdens dit eendaagse evenement delen professionals uit het veld kennis en ervaringen met betrekking tot securitisatie. Lees hier meer over het volledige programma van dit event.