Hoeveel kost de opleiding van een student? Een overzicht

28 september 2018 Banken.nl 4 min. leestijd

De studententijd is volgens velen de mooiste tijd van het leven van studenten. Studeren, nieuwe mensen leren kennen, kennis opdoen en feesten. Aan de studietijd hangt echter ook een prijskaartje – een analyse van de kosten van het studentenleven.

Studeren kost veel geld, maar hoeveel hangt af van het soort opleiding. Voor een jaar studeren aan een hbo of universiteit mag een student komend studiejaar €2.060 per jaar neerleggen. Om het hoger onderwijs toegankelijker te maken heeft de regering besloten om vanaf dit jaar het collegegeld voor het eerste jaar te halveren. Aan het volgen van een mbo-opleiding hangt een prijskaartje van ongeveer €1.155. Het blijft echter niet bij collegegeld alleen. Ook zijn er studieboeken, een computer en ander studiemateriaal nodig.

Wie betaalt de studie?

Dat studeren niet goedkoop is, zal duidelijk zijn. Helaas is de tijd van studiefinanciering (stufi) alweer een paar jaar voorbij. Alleen onder bijzondere omstandigheden is studiefinanciering een gift. Een student kan natuurlijk lenen van de staat, maar zal dan achterblijven met een (flinke) studieschuld na het studeren.

Ouders kunnen een studiepot voor hun kind opbouwen door te sparen of te beleggen. Hoeveel zij opzijzetten is afhankelijk van hun financiële mogelijkheden en de leeftijd van het kind. Wanneer direct na de geboorte wordt gestart met beleggen dan is er €130 per maand nodig voor een studiepot van €45.000 op de achttiende verjaardag van het kind. (Uitgaande van een gemiddeld beleggingsrendement van %, in het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor de toekomst.) Hoe eerder ouders hiermee starten, hoe minder ze hoeven in te leggen. Gevolg van het rente-op-rente-effect.

Wat kost op kamers gaan?

Op kamers gaan is ontzettend leuk, maar helaas niet goedkoop. Woonlasten bepalen ruim de helft van de kosten voor een studerend kind. Gemiddeld betaalden studenten vorig jaar €436 per maand aan hun woonruimte. De gemiddelde kamerprijs komt uit op €24 per vierkante meter. Voor een kamer in Amsterdam is een student het meest kwijt. Een kamer in de hoofdstand kost ongeveer €31 per vierkante meter, zo blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Naar verwachting zal de gemiddelde huur de komende jaren alleen maar verder stijgen. Thuis blijven wonen of een woning delen scheelt dus flink. In het geval de student uitwonend is, moeten ook de verzekeringen, zoals premie voor een ziektekosten- en een inboedelverzekering, niet vergeten worden.

Kosten voor een studie €40.000

De kosten voor studeren kunnen flink oplopen. Het Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) zette de gemiddelde kosten van studenten op een rij. Naast collegegeld en boeken, zijn in de berekening ook de kosten voor levensonderhoud opgenomen. De totale kosten komen zo op ruim €45.000 voor een studie van vier jaar. Mogelijk meer als de student een langere universitaire studie volgt.

Internationaal studeren

In het buitenland studeren is natuurlijk een zeer waardevolle ervaring. Bij veel hbo-studies hoort een stage in het buitenland tot de mogelijkheden en ook universitaire studies bieden steeds vaker de mogelijkheid om colleges in het buitenland te volgen. Ontzettend gaaf, maar wel kostbaar.

Flexibel inzetten

Dat een kind gaat studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Misschien kiest hij of zij voor een minder kostbare praktijkopleiding of voor het ondernemerschap. Die studiepot is dan een comfortabel startkapitaal. Voordeel van opgebouwd vermogen is dat het flexibel ingezet kan worden. Bijvoorbeeld als bijdrage aan de eerste woning voor het kind. Of om zelf eerder te stoppen met werken. Let wel: als ouders sparen of beleggen voor hun kind met een speciaal kinderproduct, is het geld na de 18e verjaardag niet meer voor henzelf beschikbaar.

Zelf bijdragen

Het hierboven genoemde bedrag is een richtlijn voor alle kosten die komen kijken bij vier jaar studeren. Natuurlijk is het helemaal aan de ouders zelf om te bepalen hoeveel ze willen bijdragen aan het studentenleven van hun kind. Een bijbaantje om zelf de huur, de boodschappen en de biertjes in de kroeg te betalen is heel normaal.

Van Lanschot is een aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten, en is actief als bemiddelaar van verzekeringsproducten en als aanbieder en/of uitvoerder van beleggingsdiensten