Net huisarts en een hypotheek nodig?

09 augustus 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor startende huisartsen is het afsluiten van een hypotheek vaak best lastig. Daar waar de meeste banken de standaard richtlijnen volgen, kijken we bij Van Lanschot naar wat er echt mogelijk is. In deze nieuwe blogserie laat de bank zijn medewerkers aan het woord uit het team van Van Lanschot Healthcare. Deze week een interview met Henk-Jan van Roekel die verantwoordelijk is voor het adviesteam eerstelijnszorg.

“Huisartsen zijn een hele interessante doelgroep om te bedienen”, vertelt Van Roekel. Juist omdat er bij huisartsen maatwerk nodig is en ze graag ondersteund willen worden in hun financiën zodat hun prioriteit bij de zorg voor de patiënt kan liggen. Na ruim 8 jaar werken voor Van Lanschot begrijp ik gelukkig vrij goed hoe huisartsen in elkaar zitten en welke vragen ze hebben. Veel huisartsen hechten bijvoorbeeld veel waarde aan zekerheid, die ik ze graag bied. Dat maakt mijn rol extra leuk en altijd weer uitdagend”.

Wanneer bellen huisartsen jou?

“Het eerste contact is meestal als ze net afgestudeerd zijn en als waarnemer aan de slag zijn gegaan. Dat betekent dat de studententijd erop zit en er een nieuwe levensfase aanbreekt. Ze gaan bijvoorbeeld samenwonen of willen zich vestigen in de buurt van de praktijk waar ze gaan werken. Maar een hypotheek rond krijgen als je net begint is best lastig”, legt Van Roekel uit.

Henk-Jan van Roekel, Van Lanschot Kempen

Waar lopen huisartsen tegenaan bij de aanvraag van een hypotheek?

“De meeste banken volgen de standaard richtlijnen op papier, en dan komen startende huisartsen niet door de ‘fiattering’. Wij kijken juist naar de echte mogelijkheden en begrijpen dat het inkomen als waarnemer veel stabieler is dan je bij een gemiddelde ZZP-er zou verwachten. We vertrouwen erop dat jonge artsen echt gemotiveerd zijn om serieus aan de slag te gaan. Ze hebben niet voor niets zo lang zo hard gestudeerd; je BIG registratie krijg je niet zomaar. Dat zorgt ervoor dat huisartsen als startend waarnemer bij ons terecht kunnen ”, benadrukt Van Roekel.

“Bovendien is er een groot tekort aan huisartsen en blijft de vraag naar zorg toenemen. Ook omdat we steeds ouder worden en er meer zorg naar de eerste lijn verschuift. Dus de kans dat een huisarts zonder werk komt te zitten is vrij klein”.

Wat komt erbij kijken als een huisarts een eigen praktijk wil starten?

“Een tweede moment of kruispunt waarop huisartsen mij bellen is als ze overwegen om een eigen praktijk te beginnen of er een over te nemen. Dat is natuurlijk een hele cruciale beslissing die invloed heeft op hun financiële toekomst. Nu heb ik al veel huisartsen begeleid bij deze keuze en weet ik dus precies wat er allemaal bij komt kijken. Ik merk dat huisartsen het heel prettig vinden om hierover te sparren."

"Ik kan hun financiële zorgen ook echt wegnemen door een plan op te stellen waarbij we ook hun pensioenopbouw en andere wensen meenemen. Zo kunnen ze weloverwogen beslissen of ze het aandurven om deze investering te gaan doen. Het is logisch dat je als huisarts niet alle financiële gevolgen kunt overzien dus is het extra fijn als ik ze daarbij kan helpen. Dat maakt mijn vak ook zo leuk."

Persoonlijk aanspreekpunt

“Ik wil al mijn klanten persoonlijk leren kennen. Dat moet ook wel als je een sparringpartner wilt zijn voor de lange termijn. Ik spreek mijn klanten meestal op cruciale momenten waarop ze een nieuwe weg inslaan of een essentiële keuze willen maken. Dan moet je dus goed weten hoe iemand in elkaar zit. De ene huisarts is ondernemender dan de andere. En sommigen willen hun toekomst tot in de puntjes regelen. Omdat ik ze ken, neem ik dat mee in mijn advies.”

"Omdat ik weet hoe ze er financieel voorstaan, kan ik snel schakelen en meteen op de goede weg meedenken."

Zijn huisartsen geïnteresseerd in financiën?

"Huisartsen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan het regelen van hun financiële toekomst. Praktijken worden steeds groter, patiënten zijn mondiger en veeleisend, de huisvesting is steeds lastiger. Omdat ik weet hoe ze er financieel voorstaan, kan ik snel schakelen en meteen op de goede weg meedenken. Dat werkt prettig voor mij en ook voor de huisartsen”

Eerste contact: bellen

"Huisartsen die willen weten hoe ik werk, kunnen mij rechtstreeks bellen. Als ze een indicatie willen voor welk bedrag ze een hypotheek kunnen afsluiten, kan ik dat na een eerste gesprek meteen geven. Dan kan ik ook meteen inschatten of Van Lanschot bij ze past. Het moet namelijk wel wederzijds klikken”, lacht Van Roekel.

Ben je altijd bereikbaar?

“Ja dat vind ik echt enorm belangrijk. Al mijn klanten kunnen me altijd bellen, appen of mailen als ze vragen hebben." Zelfs in het weekend? “Eh, ja als het een vraag is die niet kan wachten, dan zeker ook in het weekend. Maar dat gebeurt niet vaak hoor! Dus alle huisartsen die nu denken ‘ik wil wel een hypotheek bij Van Lanschot’ mogen me vandaag nog bellen."