Erdogan wil grootste Turkse beursgenoteerde bank nationaliseren
President Erdogan van Turkije wil de grote Turkse bank Isbank nationaliseren. Isbank is de grootste beursgenoteerde bank van het land en de grootste leningverstrekker. De voorgenomen nationalisatie is om meerdere redenen saillant, maar bovenal omdat een groot deel van de aandelen in handen is van oppositiepartij CHP. De uitspraken van Erdogan deden de beurskoers weinig goeds.
De Turkse president is de facto alleenheerser, maar om een bank te nationaliseren is de iure toch eerst toestemming nodig van het parlement. Daarom heeft hij opgeroepen tot een parlementaire stemming. De uitkomst daarvan staat volgens Erdogan al vast: “Isbank wordt eigendom van de Staat, met de toestemming van Allah.”
Kwart aandelen in handen oppositiepartij
Isbank is de eerste bank die opgericht werd in het moderne Turkije. Na afloop van de Eerste Wereldoorlog vond het voormalige Osmaanse rijk zich terug aan de verliezende kant. De nieuwe leider Mustafa Kemal Atatürk zag al snel in dat een nationale bank nodig was om de nieuwe Turkse republiek er economisch bovenop te helpen. Isbank, of voluit Türkiye İş Bankası, zag in 1924 het levenslicht. Na het overlijden van de Turkse vader des vaderlands in 1938 kwamen de aandelen van Atatürk in handen van de politieke partij CHP. Die bezit nog altijd een kwart van de aandelen. Interessant om te weten: de bank keert geen dividend uit aan aandeelhouders, dat gaat uitsluitend naar culturele instellingen door Atatürk zelf aangewezen in zijn testament.
Vorig jaar al zei Erdogan dat het passender zou zijn als aandelen van Isbank niet in handen zouden zijn van een Turkse politieke partij, maar enkel de Staat. De timing lijkt nauwkeurig gekozen en onderdeel van een groter plan, in maart staan in Turkije namelijk lokale verkiezingen gepland en nieuws als dit past ongetwijfeld in Erdogans campagne. Met Erdogan die het laatste woord heeft, kan hij een genationaliseerde Isbank dwingen om bepaalde partijen wel of juist geen krediet te geven.
Koersval aandeel Isbank
De financiële markten staan echter niet te springen om ingrijpen door Erdogan. Het aandeel Isbank verloor gisteren fors. Het zorgt ook voor nieuwe onzekerheid over de Turkse economie. Het land kampt met een hoge schuldenberg, mede de oorzaak van de koersval van de lira in 2018. Volgens Erdogan is nationalisatie mede nodig om de bank te verlossen van probleemleningen, waar ook Isbank er genoeg van heeft. Op zichzelf is die redenering te billijken, ware het niet dat de Turkse overheidsfinanciën momenteel ook geen bastion van financiële kracht zijn. Daarbij komt dat de financiële markten al langer vrezen voor teveel overheidsbemoeienis in Turkije, zeker nadat Erdogan vorig jaar zijn schoonzoon minister van Financiën maakte.