Evi van Lanschot over de keuze beleggen of sparen

19 februari 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het jaar 2018 was geen goed jaar voor beleggers. Dan doemt al de snel vraag op of sparen een beter alternatief is. Evi van Lanschot brengt voor beginnende beleggers de risico’s van sparen en beleggen in beeld, om de beste keuze te kunnen maken. Daarbij biedt de online vermogensbeheerder een sparen-of-beleggen tool, waarmee gebruikers à la minute kunnen checken wat wat oplevert.

Wat is het verschil tussen sparen en beleggen? Inderdaad, dat gaat enerzijds over het risico en anderzijds over het rendement. Wie spaart loopt geen risico dat de inleg vermindert. Al is sparen zeker in deze tijden met lage rentestanden geen vetpot. De spaarrentes liggen al enige tijd tussen 0% en 0,5%. Hoewel het ingelegde bedrag op zichzelf nooit zal afnemen, kan de waarde van spaargeld wel verminderen door inflatie of ook wel geldontwaarding. Het geldt ‘verdampt’ dan. Wie veel spaargeld heeft betaalt bovendien vermogensbelasting, waardoor het rendement uiteindelijk – ook met sparen – negatief wordt.

Beleggen – risico versus rendement

In vergelijking met sparen kan beleggen over een langere periode een (veel) hoger rendement opleveren. Bij een goed beursjaar kan het rendement kan het rendement een veelvoud zijn van de rente op sparen. Aan de andere kant kan een tegenvallend beursjaar of zelfs een ineenstorting zorgen voor een (sterk) negatief rendement. Volgens Evi zijn er verschillende manieren om met beleggen te beginnen. Hoeveel risico daarbij te nemen bepalen gebruikers zelf aan de hand van hun beleggingsprofiel.

Evi van Lanschot over de keuze beleggen of sparen

Deel mee in het succes van bedrijven

Door via een gespreid beleggingsfonds te investeren in aandelen van diverse ondernemingen kun je als aandeelhouder meedelen in het succes van deze ondernemingen. Niet alleen kan de waarde van het aandeel stijgen op de beurs, ook delen ondernemingen vaak een deel van de winst, in de vorm van dividend. Beleggen is volgens Evi dé manier om op lange termijn vermogen op te bouwen. Maar waar rendement is, schuilt ook risico. Garanties bestaan immers niet en een slechte belegging kan in waarde verminderen. Hoeveel, dat hangt van de beurskoersen.

Beleggen iets voor de lange termijn

Beleggen is normaal gesproken iets voor een langere periode. Op lange termijn wisselen goede en slechte beursjaren elkaar namelijk af. In 2018 was het rendement op veel aandelenbeurzen bijvoorbeeld laag. Hoewel het economisch goed ging waren beleggers onzeker over politieke en economische ontwikkelingen. Denk daarbij aan Chinees-Amerikaanse handelstwisten, de brexit en een wispelturige nieuwe Italiaanse regering. Bij beleggen is het belangrijk niet naar het rendement over één jaar te kijken. Hoe langer de periode waarover geld wordt belegd, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement. 

De ideale combinatie tussen rendement en risico

Sparen of beleggen? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen als het gaat om het opbouwen van vermogen. Velen twijfelen tussen deze twee opties. Sparen voelt vertrouwd en wordt vaak al van kinds af aan aangeleerd. Iedereen weet in principe hoe het moet, al is niet iedereen in de gelegenheid om maandelijks geld opzij te zetten. Het voordeel van spaargeld is bovendien dat het binnen handbereik is. Dat maakt een spaarrekening een ideale plek voor een financiële buffer voor voorziene en onvoorziene uitgaven op de korte termijn.

Een buffer is fijn om te hebben, maar op een gegeven is die buffer ook wel hoog genoeg. Vanaf dat moment wordt beleggen een interessante optie om geld te laten groeien en vermogen op te bouwen. Vermogen dat financiële wensen voor later mogelijk maakt. Te denken valt aan een nieuw of groter huis, studiekosten van de kinderen of gewoon meer inkomen op latere leeftijd.

De keuze tussen beleggen en sparen is een hele persoonlijke keuze, waarbij een ieder de voor zichzelf ideale combinatie tussen rendement en risico bepaalt. Vaak is het een combinatie van een deel sparen – voor het opbouwen van een buffer – en een deel beleggen. Uiteindelijk volgt nog de afweging hoeveel risico te nemen met beleggen. Evi biedt meerdere ‘smaken’, variërend van weinig risico tot veel risico, waarbij het belegginsprofiel met het hoogste risico in potentie ook het hoogste rendement geeft.

Gerelateerd:
Spaarders vinden rente te laag, maar beleggen en cryptovaluta te risicovol