De voordelen van zakelijk beleggen volgens Evi
Ondernemers regelen hun zakelijke financiën via een zakelijke rekening. Die zakelijke rekening kan ook dienst doen voor de opbouw van vermogen, tegen mogelijk aantrekkelijke belastingtarieven. Online vermogensbeheerder Evi van Lanschot gaat in op het fenomeen zakelijk vermogen opbouwen en zet voor- en nadelen op een rijtje.
De meeste ondernemers ontvangen hun inkomsten op een zakelijke rekening, met wellicht een uitzondering voor kleine freelancers. De reden hiervoor is uiteraard het gescheiden houden van zakelijke financiën van het privévermogen. Het voorkomt verstrengeling van geldstromen, die bijvoorbeeld de belastingaangifte weer bemoeilijken. Niet zelden blijft er ook geld over op een zakelijke rekening. Wat te doen daarmee, is de vraag die rijst. Overboeken naar de privérekening om vanuit daar te sparen of te beleggen? Of juist verder bouwen vanaf de zakelijke rekening?
Mogelijk fiscaal voordeel
Het openen van zakelijke spaar- of beleggingsrekeningen openen is tegenwoordig kinderspel. Een ondernemer moet wel iets meer documenten aanleveren dan een particulier, maar bij de meeste aanbieders is alles online af te handelen. Daarna kan gestart worden met het opbouwen van vermogen.
Voor velen zal het bekend zijn dat de belastingheffing voor zakelijk vermogen niet gelijk is aan de heffing voor privévermogen. Dat leidt in potentie tot fiscale voordelen. Als ondernemer betaal je over het werkelijk behaalde rendement. Voor particulieren echter gaat de fiscus uit van een verondersteld (forfaitair) rendement. Het verschil in belastingtarief dat daardoor ontstaat kan in het voordeel werken.
Simpel gesteld is vermogen privé beleggen alleen aantrekkelijk bij hoge rendementen. De beste keuze voor een ondernemers is afhankelijk van de omvang van het vermogen en de gekozen ondernemingsvorm: een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Het is aan te raden wel eerst gebruik te maken van de belastingvrije voet voor particulieren in box 3. De eerste € 30.360 van het privévermogen zijn onbelast. Dat bedrag verdubbelt in het geval van aanwezigheid van een fiscale partner.
Binnen een bv is het in principe toegestaan ongelimiteerd vermogen op te bouwen. In tegenstelling tot zzp’ers of eenmanszaken, die mogen enkel geld aanhouden voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer. Staat er veel meer op de betaal- of beleggingsrekening, dan ziet de Belastingdienst dit alsnog als privévermogen.
Geen garanties
Maar zoals met alle vormen van beleggen brengt ook zakelijk beleggen risico’s met zich mee. Een deel of zelfs de gehele inleg kan in rook opgaan. Immers, de waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. En het is een uitgebeend cliché, maar in het verleden behaalde resultaten bieden daarbij geen garantie voor de toekomst. Om geen onnodig risico te lopen is het aan te raden op de hoogte te zijn van de risico’s van beleggen en de kenmerken van elk beleggingsproduct alvorens te beginnen met beleggen. Meer informatie hierover zijn te vinden in de afspraken die horen bij een te kiezen of reeds gekozen product.