Financiering BNG Bank maakt slimme verlichting mogelijk in Nederlandse gemeenten

28 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De eerste stappen naar duurzame en slimme openbare verlichting in Nederland worden momenteel gezet. Het Gelderse Renkum heeft de primeur. De slimme verlichting verbruikt minder energie en biedt innovatieve kansen in uiteenlopende richtingen, die bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. BNG Bank voorziet via investeringsbedrijf Primevest in de financiering van het ‘smart city’ project.

Straatverlichting is zo vanzelfsprekend dat men het pas opmerkt als het er niet is. Door de eeuwen heeft openbare verlichting zich ontwikkeld van lantaarns met kaarsen via gasverlichting tot elektrische verlichting. Inmiddels is het tijd voor de volgende stap, namelijk slimme openbare verlichting. Enerzijds omdat het bijdraagt aan het behalen van klimaatdoelstellingen, anderzijds omdat het weer nieuwe technische mogelijkheden met zich meebrengt. Voor die transitie zijn forse investeringen nodig. BNG Bank financiert deze transitie via het initiatief Smart City Nederland van Primevest Capital Partners.

Betrokken partner duurzamer Nederland

BNG Bank geeft aan dat de financiering uitstekend past bij de doelstellingen van de bank. “Als partner voor gemeenten voor een duurzamer Nederland past het Smart City Nederland uitstekend bij onze ambitie een betrokken partner te zijn voor een duurzamer Nederland. Wij stellen de publieke sector in staat om maatschappelijke doelstellingen zoals de energietransitie te realiseren”, aldus Judith de Bleyser, specialist Public Finance bij BNG Bank.

Het Gelderse Renkum is de eerste gemeente die kiest voor het gebruik van Smart City Nederland. Een mooi en lommerrijke gemeente, maar vermoedelijk niet de eerste plek die mensen te binnen schiet als het gaat om ‘smart cities’. Voor Renkum komt het echter precies goed uit. De gemeente beschikt over enkele duizenden sterk verouderde lantaarnpalen, die toch al aan vervanging toe zijn. Dan maar gelijk overstappen op high-tech verlichting, wat er ook voor zorgt dat Renkum al in 2022 voldoet aan de klimaatdoelstellingen voor 2030, een CO2-reductie van 50%. 

Wat is slimme verlichting?

Wat zijn nu voorbeelden van slimme verlichting? In de eerste plaats worden de nieuwe lantaarnpalen uitgerust met energiezuinige led-verlichting. De toepassingen zijn echter veel diverser, waarbij misschien beter gefocust kan worden op het woord ‘lantaarnpalen’ dan op het woord ‘verlichting’. Door de nieuwe lantaarnpalen uit te rusten met allerlei sensoren kunnen ze de luchtkwaliteit meten, verkeersstromen monitoren, ook kunnen ze in de toekomst dienen als WiFi- of 5G-punt of als oplaadpunt voor elektrische auto’s. Het is ook niet ondenkbaar dat led-verlichting gedimd kan worden als er niemand in de buurt is en weer aanspringt als de lantaarnpalen via sensoren beweging detecteren. 

“We zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om de handen op elkaar te krijgen voor de aanbesteding van nieuwe openbare verlichting”, zegt Kevin Groen, projectleider gemeente Renkum. “We zijn hard toe aan vernieuwing; ons areaal is sterk verouderd en sommige lantaarnpalen staan op omvallen. We kunnen dus niet wachten tot de eerste lampen worden vervangen en nieuwe lantaarnpalen worden geplaatst. We kijken uit naar een mooie samenwerking in een unieke aanbestedingsvorm!”

Van kostenpost naar verdienmodel

Die aanbesteding werd uiteindelijk gewonnen door Primevest Capital Partners, die met het project Smart City Nederland gemeenten ondersteunt in de transitie naar duurzame en slimme straatverlichting. “Daarnaast gaan de gemeenten meeprofiteren van de meeropbrengsten die gegeneerd gaan worden door het slimmer benutten van de lantaarnpaal”, stelt Heimen Visser, fund manager bij Primevest. “Met  Smart City Nederland creëren we een platform dat het mogelijk maakt om traditionele openbare verlichting te transformeren van een kostenpost naar een verdienmodel voor de gemeenten waarbij zij zelf regie en grip blijven houden op wat er in hun openbare buitenruimte gebeurt.”