ING: Sparen en beleggen voor vermogensopbouw

24 april 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Stijgende zorgkosten, onzekere pensioenen en een beperkte hypotheekrenteaftrek maken het noodzakelijk dat Nederlanders meer vermogen opbouwen. De zekerheid van sparen combineren met het hogere rendement dat beleggen op lange termijn kan opleveren, maakt het mogelijk om financiële doelen in de toekomst te behalen. Daarom start de ING haar nieuwe campagne over sparen en beleggen. Eerder dit jaar lanceerde de ING het initiatief ‘Financieel Fit’, bedoeld om Nederlanders te helpen met het op orde krijgen en houden van hun financiële situatie. ING organiseert de komende weken door heel Nederland 150 financiële informatieavonden om met klanten over sparen en beleggen in gesprek te gaan. Online is de Rendementswijzer beschikbaar, waarmee te zien is wat specifieke combinaties van sparen en beleggen kunnen opleveren.

Financiële toekomst vereist meer eigen inzet

Pensioenen zijn minder zeker, de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en de studiekosten van kinderen gaan omhoog. De trend is dat mensen zichzelf meer moeten voorbereiden op hun financiële toekomst. “Toch zien we dat niet iedereen hiermee bezig is,” aldus Karien van Gennip, directeur Private Banking & Beleggen ING, “terwijl het verstandig is om daar nu al goed over na te denken. Misschien heb je een pensioengat, moet je over 15 jaar je hypotheek aflossen, of wil je een studieschuld voor je kinderen voorkomen. Dan helpt het als je daar nu al geld voor opzij zet.” ING moedigt haar klanten aan om goed te inventariseren hoe ze er financieel voor staan. Daarom is begin dit jaar het initiatief ‘‘Financieel Fit’ van start gegaan. Op vier verschillende thema’s – inkomsten & uitgaven, woonsituatie, pensioen, en vermogensopbouw – helpt de ING mensen om hun financiële situatie te inventariseren en te verbeteren.

ING - Sparen

Sparen alleen vaak niet voldoende

Voor de komende jaren wordt door de ECB een inflatie voorspeld van 2%. Daar komt de vermogensrendementsheffing voor de wat grotere vermogens van 1,2% nog bovenop. Dat betekent dat er op de langere termijn jaarlijks gemiddeld 3,2% rendement nodig is om het vermogen zijn koopkracht te laten behouden. “Met sparen alleen haal je dat niet. Dit leidt dan tot koopkrachtverlies. Daarom is het verstandig te kijken naar andere manieren om vermogen op te bouwen. Als je je geld een langere tijd kunt missen, is het verstandig om te kijken naar beleggen,” aldus Van Gennip.

Zekerheid combineren met hoger rendement

Stap één is het in orde hebben van een spaarbuffer voor onvoorziene uitgaven. Ook voor doelen op korte termijn, zoals een nieuwe auto, een vakantie of een verbouwing, verdient sparen de voorkeur. Beleggen is een goede optie voor geld dat iemand voor langere tijd kan missen. Van Gennip: “Zorg altijd voor voldoende spaargeld voor je korte termijn doelen. Geld dat je voor een lange periode kunt missen, kun je beleggen. Dan heb je ook de rust om minder goede beursjaren te compenseren met jaren waarin de koersen stijgen. Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter de kans op een goed rendement. En denk aan de gouden beleggerswijsheid: beleg gespreid, zowel in regio, sector als in de tijd.”

Maak een eigen financieel plan

De komende weken organiseert de ING 150 financiële informatieavonden over sparen en beleggen. Hierbij gaan adviseurs in gesprek met klanten over de vraag hoe zij meer van hun vermogen kunnen maken. Er wordt uitgelegd hoe het principe van rendement op rendement werkt en hoe een relatief klein verschil in jaarlijks rendement op de lange termijn een groot verschil maakt op je vermogen en koopkrachtverlies voorkomt. Ook wordt dieper ingegaan op het risicodempende effect van een lange beleggingshorizon. Daarnaast biedt de ING op haar website de Rendementswijzer aan. Met de Rendementswijzer is te zien wat specifieke combinaties van sparen plus beleggen kunnen opleveren. Karien van Gennip: “ING kiest ervoor de klant de middelen te bieden om aan de slag te gaan. Dat kan online, maar uiteraard ook telefonisch of op kantoor.”