De Volksbank leert kinderen met geld omgaan via Eurowijs

22 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eurowijs is een gratis lesprogramma dat de Volksbank aanbiedt op scholen, gericht op het financieel onderwijzen van kinderen. De bank stelt dat kinderen die niet goed weten hoe met geld om te gaan, later dubbel zo vaak kampen met betaalachterstanden. Naast lesmateriaal vaardigt de Volksbank ook gastdocenten af. 

Jong geleerd is oud gedaan, het is een vreselijk uitgebeend cliché. Maar vaak wel de realiteit. Volgens budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud hebben volwassenen die als kind niet goed met geld om hebben leren gaan dubbel zo vaak te maken met betalingsproblemen. Ze hebben ook vaker moeite met rondkomen. Om dergelijke - persoonlijke en maatschappelijke - problemen in de kiem te smoren start de Volksbank met het gratis lesprogramma Eurowijs, dat kinderen wijzer met geld moet maken.

Eurowijs is een doorlopend lesprogramma, dat kinderen spelenderwijs inzicht moet geven in de omgang met geld. Het begon ooit in 2013 met wat gastlessen en is sinds 2015 ook als lesprogramma beschikbaar. Inmiddels wordt het ook ondersteund door de website Eurowijs.nl. Veel hoeft het scholen niet te kosten, want het lesmateriaal is zoals gezegd gratis en de lessen worden verzorgd door medewerkers van de Volksbank. 

“Financiële weerbaarheid is een van de maatschappelijke doelstellingen van de Volksbank”, aldus directielid Marinka van der Meer. “Het gratis aanbieden van het Eurowijs lesprogramma is één van de manieren waarop de Volksbank kinderen en ouders helpt met geld om te gaan. Een derde van de basisscholen doet al mee en jaarlijks maken we zo’n 200.000 kinderen ‘Eurowijs’. Doel is uiteindelijk álle kinderen Eurowijs te maken.”