Banken: Wet- en regelgeving risico voor herstel

30 april 2014 Banken.nl

Banken beschouwen de grote hoeveelheid nieuwe wet- en regelgeving sinds de financiële crisis als één van de grootste bedreigingen voor het wereldwijde herstel van de sector. Dat blijkt uit “Banking Banana Skins”, een tweejaarlijks onderzoek van PwC onder meer dan 650 bankiers in 59 landen.

Kost meer dan het oplevert

Uit het onderzoek blijkt dat een deel van de ondervraagde bankiers de toenemende wet- en regelgeving als noodzakelijk beschouwt. De meerderheid van deze bankiers vindt echter dat het alles bij elkaar te ver gaat, onnodige kosten tot gevolg heeft en onbedoelde, negatieve consequenties met zich meebrengt. Bankiers zetten nieuwe wet- en regelgeving en politieke bemoeienis bovenaan de lijst van de grootste potentiële risico’s voor de banken. Zij vinden dat nieuwe wet- en regelgeving in totaal meer kost dan het oplevert.

PwC - Banking Banana Skins

Naar een gezond evenwicht

“We hebben banken nodig voor de economie. Er gaat veel tijd en aandacht naar nieuwe regels. Banken moeten voorkomen dat ze te veel geremd worden. Dan leven de banken de regels helemaal na, maar bedienen ze de klanten niet voldoende”, zegt Erik van der Zee, PwC-partner en specialist in de financiële sector. Van der Zee pleit voor een gezond evenwicht. Hij stelt dat banken de steun van nationale overheden nodig hebben gehad om te kunnen voortbestaan. Een logisch gevolg van die steun is volgens Van der Zee dan ook strengere wetgeving en toezicht, maar dat moet banken niet te veel belemmeren in het uitoefenen van hun primaire taken.

Cybercrime stijgt met stip

Ook blijkt uit het onderzoek dat wereldwijd bankiers ook zorgen hebben over cybercrime en andere technologische risico’s. In het vorige onderzoek in 2012 stonden wereldwijd deze risico’s nog op de 18de plaats. Uit het onderzoek in 2014 blijken cybercrime en technische verstoringen naar de 4de plaats gestegen te zijn. De ondervraagde bankiers vrezen dat deze bedreigingen alleen maar groter worden. Zij zijn dan ook bang voor grote schade, zowel in financiële zin als in reputatieschade zin.

Top 3 risico’s

De top 3 van in het onderzoek 2014 geïdentificeerde risico’s wereldwijd zijn:

1. Regulering
2. Politieke inmenging
3. Macro-economische risico’s.

De top 3 van in het onderzoek 2014 geïdentificeerde risico’s in Nederland zijn:

1. Politieke inmenging
2. Regulering
3. Winstgevendheid

Meer over PwC
Profielpagina
PwC
PwC is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.