Vermogende spaarders bij ING gaan 0,5% rente betalen

02 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Particuliere en zakelijke klanten met meer dan €1 miljoen op spaar- of betaalrekeningen gaan 0,5% rente betalen. Het nieuwe rentebeleid gaat in per 1 april voor zakelijke klanten en per 1 juli voor particuliere klanten. ING is na ABN AMRO de tweede grootbank die rente gaat rekenen over spaargeld, al ligt de grens bij ABN AMRO daarvoor voorlopig op €2,5 miljoen.  

De lage rentestanden zorgen al enkele jaren voor kopzorgen bij de banken. Een deel van hun reguliere inkomsten is hierdoor weggevallen, waardoor banken zich genoodzaakt hebben gezien om zelf ook de rente op spaar- en betaalrekeningen naar beneden bij te stellen. Bij de meeste banken en voor de meeste consumenten grenst deze aan 0%. In toenemende mate gaat van vermogende klanten echter iets meer gevraagd worden, zo ook bij ING.  

De nieuwe beleidsmaatregel geldt voor rekeningen met een saldo van boven de €1 miljoen, ongeacht of het nu een spaar- of betaalrekening is. Rente dient overigens uitsluitend betaald te worden op het deel bóven de grens. ING meldt dat het nieuwe regime niet per klant geldt, maar per rekening. Het is dus niet ondenkbaar dat ING ineens een abnormale toename in het aantal geopende rekeningen zal zien. 

99,9% gevrijwaard

De vraag die op ieders lippen brandt is hoeveel klanten hierdoor nu eigenlijk geraakt gaan worden. Volgens ING zijn er zo’n 6.400 zakelijke, private banking en particuliere klanten die aan het criterium voldoen. “Dit betekent dat meer dan 99,9% van alle klanten door deze rentewijziging niet te maken krijgt met een negatieve rente”, aldus de bank. Voor saldi tot €100.000 blijft een rente van 0,01% gelden. Niet omdat dat nu zoveel oplevert, maar vooral om sparen te blijven stimuleren en ervoor te zorgen dat mensen over een buffer beschikken.