Evi over de voors en tegen van beleggen in crisistijd

25 juni 2020 Banken.nl

De beurs ging hard naar beneden en nu weer omhoog. Echter kan het zomaar dat er een tweede dip aan komt, het is in ieder geval niet altijd makkelijk om rustig te blijven. Bijvoorbeeld omdat deze achtbaan onvoorzien was en eerder gestelde doelen ineens ver weg leken en nu toch weer niet. Persoonlijk contact met vermogensbeheerders kan dan bijdragen aan wat rust in het hoofd. 

Waarom heb ik me zo laten meeslepen? Was ik bang om alles te verliezen? Had ik maar niet dagelijks gekeken. Dit zijn de gedachten die de afgelopen periode bij veel mensen geleefd zullen hebben. Logisch, want zodra emoties – en voornamelijk angst – de overhand krijgen mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die moeilijk te onderdrukken is. 

En ook wie aan vermogensbeheer doet, waarbij men ervan uit kan gaan dat beleggingen professioneel gemonitord worden, vertrouwt het niet altijd of doet ineens dingen die vooraf niet zo bedacht waren. Ook dat ligt voor de hand, het is voor mensen lastig zich aan voornemens te houden wanneer de waarde van een portefeuille flink daalt.

Onrust-index

Er is een index die meet hoe onrustig beleggers zich voelen: de Investopedia Anxiety Index. Hier wordt op basis van het beleggingsgedrag van miljoenen lezers van de Investopedia-site het beleggingssentiment vastgesteld. 100 is neutraal, op het moment van schrijven bevindt de index zich boven de 127. Waar dit cijfer de laatste jaren schommelde tussen de 95 en 110. Wie onrust voelt kan zich geruststellen dat hij of zij niet de enige is.

Vermogensbeheerder Evi deelt meerdere tips die beleggers een beetje rust moeten geven. Focussen op de koersen en om het uur checken hoe een portefeuille erbij staat helpt niet. Dat klinkt voor de hand liggend, toch zal het velen bekend voorkomen. Een bijzonder detail is dat portefeuilles van particuliere beleggers die continu kijken hoe de beurs het doet aantoonbaar slechter presteren. Naast een goed gesprek met een adviseur is het vooral belangrijk om een aantal dingen aan te houden.

  • Focus niet puur op negatief nieuws. Daarmee worden angstgevoelens immers voortdurend bevestigd.
  • Verbind onzekerheid niet automatisch aan een negatieve uitkomst.
  • Raak niet gefixeerd op verlies, focus in plaats daarvan op het doel voor de lange termijn en hoe dat te bereiken.

Praat met beleggingsspecialist

Beleggingscoaches waren de afgelopen tijd goud waard. Klanten zaten en zitten niet te wachten op een standaard bericht wat iedereen krijgt. Een persoonlijk gesprek met het idee dat er een expert aan de andere kant zit, is juist nu heel belangrijk. De onderbuik is immers niet de beste raadgever. Veel beleggers zijn angstig en ervaren spijtgevoelens. Die kunnen variëren van spijt dat ze zijn uitgestapt tot spijt dat ze niet zijn ingestapt toen de beurs zo laag stond.

Het is prettig om samen met een beleggingscoach te bespreken wat ook alweer het beleggingsdoel is en hoeveel tijd men zichzelf heeft gegund om dit doel te bereiken. Wie dat helder heeft, lukt het wellicht beter om te kijken naar de lange termijn en de huidige onrust op een zijspoor te zetten. Zo wordt de basis gelegd voor een solide beleggingsplan, ook in onzekere tijden als deze.

Meer over Evi van Lanschot
Profielpagina
Evi van Lanschot is een partner van Banken.nl