Opnieuw sein van consolidatie in Spaanse bankensector

13 oktober 2020 Banken.nl

De Spaanse banken Unicaja en Liberbank praten over een fusie. Mochten zij tot een vergelijk komen, dan zou de combinatie met een balanstotaal van €110 miljard de op vier na grootste bank van Spanje worden. Daarmee is eens te meer duidelijk dat de sector er stevig in beweging is. Recent maakten Caixabank en Bankia namelijk al een fusie bekend, waardoor zij in één klap de grootste bank van het land worden. 

Krap vijftien jaar geleden was de Spaanse bankensector één van de meest versnipperde van Europa. Waar in Nederland de drie grootbanken sinds jaar en dag al zo’n 80% tot 85% van de markt in handen hebben, waren er in Spanje in 2005 zo’n veertig banken die de koek verdeelden. Veelal onbekende namen die menig shirt van obscure voetbalclub of wielerteam sierden. De financiële crisis zorgde ervoor dat banken toenadering zochten in een strijd om überhaupt te overleven. Het leidde tot nieuwe banken met een betere verdiencapaciteit, al ging stukje bij beetje wel het regionale karakter van de ‘cajas’ verloren. De coronacrisis en de lage rentestanden zorgen voor een nieuwe golf. 

Caixabank en Bankia maakten onlangs hun huwelijk bekend, binnenkort is het waarschijnlijk de beurt aan Unicaja en Liberbank. Deze banken zijn afkomstig uit respectievelijk de regio's Asturië en Andalusië. Om het in perspectief te plaatsen, dat is een beetje alsof een bank uit Friesland gaat fuseren met een bank uit Zuid-Limburg. Toch zijn de twee geen vreemden van elkaar, want vorig jaar was er al een flirt tussen beide. Fusiegesprekken gingen echter niet door, men kwam er niet uit over de aandeelhoudersstructuur en de ECB stelde aanvullende kapitaaleisen. 

Beleggers leken blij met dit nieuws, want de prijzen van aandelen van beide banken schoten stevig omhoog. Inmiddels is een deel van die winst weer ingeleverd, maar niettemin spreekt er nog altijd vertrouwen uit. Afgelopen zomer noemde consultancyfirma Oliver Wyman consolidatie al als één van de manieren voor Europese banken om de verdiencapaciteit te verbeteren, daarbij expliciet verwijzend naar Spanje. 

Minder maar gezonder

In geen enkel ander werelddeel zijn op zo’n klein oppervlak namelijk zoveel banken gevestigd, wat een direct gevolg is van de snelle ontwikkeling van het bancair stelsel in vroegmodern Europa. Dat hielp Europa toen uit te groeien tot een economisch ‘powerhouse’, maar nu remt het de ontwikkeling juist, vooral voor kleinere partijen die niet de benodigde budgetten hebben om fors te investeren in bijvoorbeeld IT.

Richting de ECB hebben Unicaja en Liberbank betere documenten te overhandigen dan vorig jaar. De kapitaalbuffers zijn namelijk wat gestegen en aan de andere kant stelt Frankfurt zich iets flexibeler op. De gedachte lijkt post te hebben gevat dat minder banken in combinatie met een betere levensvatbaarheid best een goede ontwikkeling is. Mocht de fusie er komen, dan wordt Unicaja-Liberbank de vijfde bank van Spanje, met een balanstotaal van €110 miljard. Dat komt neer op ongeveer het dubbele van de Volksbank in Nederland.