De Volksbank neemt afscheid van COO Mirjam Verhoeven

12 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Mirjam Verhoeven vertrekt als bestuurder bij de Volksbank. Zij was ruim achttien jaar in dienst bij de bank, waarvan de laatste anderhalf jaar als Chief Operating Officer. In die rol was zij onder meer verantwoordelijk voor de klantcontactcentra, IT & Change en het facilitair bedrijf.

De Volksbank meldt het vertrek van Verhoeven in een persbericht, waarin gesproken wordt over terugtreding in goed overleg, maar toch ook na een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Verder lijkt de bank er niet veel over kwijt te willen. Toch is het persbericht ergens ook weer veelzeggend, de inleiding is namelijk langer dan het bericht zelf. 

Het zijn ogenschijnlijk roerige tijden in de top van de staatsbank, het concern achter de labels ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Verhoeven is de derde bestuurder in een jaar tijd die de Volksbank verlaat. CEO Maurice Oostendorp verliet de bank in augustus na vijf jaar op zijn post te hebben gezeten, overigens wel drie jaar voor zijn termijn afliep. De in maart van dit jaar aangetreden CFO Pieter Veuger vertrok eveneens in augustus, waarbij het net niet tot rechtszaak kwam tussen Veuger en de bank. De rvc sprak destijds van ‘onvoldoende basis voor een constructieve samenwerking’.

De ‘zaak Gribnau’ was niet de enige reden voor het vertrek van Verhoeven. “Verschil van inzicht over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers van de bank hebben geleid tot dit besluit. De Raad van Commissarissen acht het een passend moment om de samenwerking te beëindigen”, aldus de bank. 

Zakenkrant FD schreef op basis van ingewijden een tijdje terug al dat een vertrek van Verhoeven op handen was. Zij kon zich moeilijk vinden in de houding van de rvc tegenover de Amerikaanse verblijfsvergunning – de Green Card – van de nieuwe CEO Martijn Gribnau. Deze Green Card bracht de bank namelijk ook in het oog van Amerikaanse toezichthouders, wat extra risico’s met zich meebracht. Gribnau deed uiteindelijk afstand van zijn Green Card, maar in de woorden van het FD pas ‘na lang soebatten’.