Oud-CFO Pieter Veuger en de Volksbank vermijden rechtszaak

21 augustus 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Deze ochtend zouden voormalig CFO Pieter Veuger en de Volksbank elkaar treffen in de rechtbank. De zaak was aangespannen door Veuger, maar ging op het laatste moment niet door vanwege een voorlopige schikking. Dat schrijft het FD op basis van bronnen. Wat de inzet was van het kort geding is niet duidelijk geworden. 

Oud-PwC’er Pieter Veuger startte in maart als financieel directeur bij de Volksbank, nadat hij in december vorig jaar al was aangekondigd. Zoals dat altijd gaat, ging die aankondiging gepaard met louter lof en andere mooie woorden. Maar al relatief snel na het aantreden van Veuger bleek sprake van botsende persoonlijkheden binnen de directie van de bank. Het leidde tot een gedwongen vertrek van Veuger, minder dan een half jaar na aantreden.  

Veuger en de Volksbank zouden elkaar vanmorgen zien in de Utrechtse rechtbank, op loopafstand van het kantoor van de bank. Op het laatste moment ging die zaak niet door. Het FD sprak met een bron met kennis van de zaak, die stelt dat beide partijen een voorlopige schikking hebben getroffen. Over de inzet van de zaak is echter niets bekendgemaakt, over de inhoud van de schikking logischerwijs evenmin. De schikking is echter nog niet definitief, aangezien een woordvoerder zich tegenover het FD onthoudt van commentaar ‘zolang de zaak onder de rechter is’. 

In de zakenkrant legt voorzitter van de rvc Jan van Rutte uit dat het niet mis is gegaan op inhoudelijk gebied. In een begeleidende verklaring vorige week over het vertrek van Veuger meldde Van Rutte al 'dat er geen relatie is met de strategische richting van de bank. Tevens zijn geen financiële en of risicobeheersingsaspecten aan de orde.' Met die uitleg kon het grote publiek het doen. Volgens een ingewijde die het FD sprak ging het ‘meer om botsende persoonlijkheden’. 

Nieuwe CEO

De ontstane situatie zorgt voor relatief veel mutaties in korte tijd binnen de top van de Volksbank. Naast het kortstondige werkverband van Veuger vertrok vorige week namelijk ook CEO Maurice Oostendorp, iets wat overigens al gepland stond. Niettemin zit de Volksbank nu daarom met een kersverse CEO en zonder CFO. 

Om de nieuwe CEO – Martijn Gribnau – is overigens nog wat te doen, zo meldt wederom het FD. Gribnau komt over van een Amerikaanse instelling, waar hij beschikt over een permanente verblijfsvergunning, een zogeheten Green Card. De krant legt uit dat de Volksbank daarom nu ook onder Amerikaanse sanctiewetgeving valt, die qua personen, bedrijven en landen waar een bank zaken mee doet een stuk strikter is dan de Nederlandse. De kans op hoge boetes is derhalve ook groter. Enkele grote advocatenkantoren hebben de bank geadviseerd dat Gribnau afstand doet van zijn Green Card.