China gaat toezicht op fintech-sector opvoeren

10 december 2020 Banken.nl

China gaat het toezicht op fintech-ondernemingen intensiveren, zo is de verwachting. De Chinese bankautoriteit wil middels tijdige en gerichte maatregelen waken dat de stormachtige ontwikkeling van fintech-bedrijven niet gaat zorgen voor systemische risico’s. Kort geleden stak China al een stokje voor de beursgang van Ant Group, wat de grootste beursgang ooit had moeten worden. 

‘With great power comes great responsibility’, zo kreeg een jonge Spider-Man gedoceerd van zijn oom Ben. Die uitspraak lijkt inmiddels ook van toepassing op de Chinese fintech-sector. De Chinese overheid wil bedrijven die hun verantwoordelijk niet nemen uit eigen wil, zo nodig dwingen dit wel te doen middels wet- en regelgeving. Met name de grote tech-bedrijven mogen niet ‘too big to fail’ worden, aldus toezichthouder CBRC tijdens een fintech-festival in Singapore. China pleit voor een betere balans tussen innovatie en regulering.

Fintech heeft zich in de afgelopen tien jaar met orkaankracht ontwikkeld, vooral in China. Daartoe hebben zij van de Chinese overheid relatief veel ruimte gekregen, zoals fintech-bedrijven elders in de wereld vaak ook profiteren van soepele regelgeving. Het heeft China één van de fintech-hotspots in de wereld gemaakt, met Ant Group (bekend van o.a. Alipay) en Tencent (bekend van o.a. WeChat) voorop. Beide bedrijven bedienen inmiddels honderden miljoenen Chinezen en hebben grote groepen toegang gegeven tot het financiële systeem. 

Beursgang Ant Group verhinderd

Een recent en bijzonder concreet voorbeeld van het aanhalen van de teugels is het tegenhouden van de beursgang van Ant Group. Ant Group zou begin november naar de beurs gaan zowel in Shanghai als in Hongkong, maar dat werd op het laatste moment verhinderd. Officieel omdat onderdelen van Ant Group niet zouden voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving onder meer omtrent microfinanciering en kapitaalbuffers.  

Het besluit lijkt echter ook te maken te hebben met uitspraken van Jack Ma, de grote man achter Alibaba Group en grootaandeelhouder van Ant Group. Ma liet zich kort voor de beursgang uitermate kritisch uit over zowel de grote Chinese banken als de toezichthouders. Hij verweet hen een ‘pandjeshuismentaliteit’ die innovatie zou hinderen. Het kan geen toeval zijn dat de beursgang plotseling werd uitgesteld tot nader order. De Chinese staat bleek toch nog wat machtiger dan de tech-reuzen. 

Hoe omgaan met volwassen fintechs?

De ontwikkelingen in Oost-Azië lijken dan misschien ver weg, maar in essentie verschilt de omgang met de opkomst van fintech niet zo gek veel met elders in de wereld. Fintech krijgt de ruimte om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen ten behoeve van consumenten, in Europa via PSD2. Vroeg of laat krijgen regelgevers echter te maken met partijen die zo groot worden dat ze niet of nauwelijks onderdoen voor de gevestigde orde, voor wie doorgaans strengere regels gelden. Moet ergens een drempel liggen of – in het kader van proportionaliteit – juist meerdere drempels en waar dan? 

Dan zijn er ook nog de bigtechs, die waar mogelijk ook gebruik maken van het relatieve vacuüm dat juist beschikbaar is voor kleine fintechs om te groeien. Vorige week ijverde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt voor meer regulering op de betaalmarkt voor bedrijven als Apple en Google, voor zij zo dominant zijn dat het te laat is.