De Volksbank checkt of klanten mogelijk te hoge toeslagen ontvangen

10 december 2020 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

De Volksbank is bezig met de ontwikkeling van een systeem dat middels data-analyse klanten waarschuwt wanneer zij mogelijk te hoge toeslagen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag of – heel actueel – kinderopvangtoeslag. Een pilot met de toeslagchecker onder 200 klanten van SNS valt bij driekwart in goede aarde.

Het jaar 2020 gaat mede de boeken in als het jaar waarin de toeslagenaffaire van zich deed spreken. Duizenden ouders bleken door de Belastingdienst te zijn gedupeerd in een iets te strenge jacht op mogelijk misbruik met toeslagen. Het meest kenmerkend hierin was de kinderopvangtoeslag, maar de affaire had ook betrekking op huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget. 

De Volksbank greep de situatie aan om na te denken over een systeem dat klanten moet waarschuwen wanneer zij een opvallende hoge toeslag op hun rekening ontvangen. Of zoals de bank het zelf omschrijft, ‘een seintje geven’. Consumenten kunnen dan zelf controleren of zij inderdaad teveel toeslag hebben ontvangen en meteen actie ondernemen, alvorens zij in de penarie dreigen te komen. 

En dat is nodig, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond uit 2018: een kwart van alle toeslagen is te hoog. Met behulp van geavanceerde data-analyse beoordeelt de Volksbank of een toeslag aan de hoge kant is, waarna een klant een seintje ontvangt. Dit draagt volgens de bank bij aan het ‘financieel gezond’ houden van klanten, waarbij voorkomen zoals altijd beter is dan genezen.

Consumenten blijken prijs te stellen op een dergelijke toepassing. In een eerste pilot van SNS – onderdeel van de Volksbank – onder 200 klanten gaf 75% aan dat zij positief staan tegenover een seintje over toeslagen, 15% was neutraal en 10% had het liever niet. Twee opvolgende testen laten een soortgelijk beeld zien. De bank is nog niet uit over wat het beste kanaal is om klanten op de hoogte te stellen. SMS of email zijn een optie, evenals een seintje in de mobiel bankieren app.