Iris van de Looij: ‘Als je geld laat spreken heb je enorm veel impact’

01 april 2021 Banken.nl 4 min. leestijd

Duurzaamheid is een van de speerpunten die op de radar staan van Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS, dat staat voor Dutch Fund and Asset Management Association. In een persoonlijk getint gesprek met Jeroen Broekema van de podcast van Leaders in Finance vertelt ze onder meer over dit actuele en veelzijdige onderwerp.

Van de Looij is in de financiële sector gekomen na haar hbo-studie banken en financiën en haar studie economie aan de UvA. Ze wilde aanvankelijk in de IT, maar koos na een traineeship bij Fortis definitief voor een carrière in de financiële wereld. Uiteindelijk werd ze Asset Manager bij Fortis. De beleggingskant van de financiële sector trok haar, naar eigen zeggen, “enorm aan”.

Vooruitgeschoven post

Toen ze op gegeven moment werd gevraagd om directeur van branchevereniging DUFAS te worden moest ze wel nadenken wat die functie precies inhield. Ze vroeg zich letterlijk af: “Wat is eigenlijk de rol van directeur daarin?” Ze vond het echter een enorme eer om de sector te mogen vertegenwoordigen. “Het betekent dat ik op het Binnenhof in Den Haag kom en met politici spreek namens de sector, ik ben de vooruitgeschoven post. Dat betekent dat ik in Brussel kom en op het Europese toneel vertegenwoordig ik Nederland.”

Iris van de Looij: ‘Als je geld laat spreken heb je enorm veel impact’

In Brussel heeft ze veel te maken met complexe regelgeving en dat lijkt volgens Van de Looij alleen maar meer te worden. Vandaar dat ze elkaar ook nodig hebben als vereniging: “Standing on the schoulders of giants” is volgens haar van belang. “Als je samen hetzelfde wil kan je behoorlijk wat bereiken met elkaar”, aldus van de Looij.

Voornaamste reden

Als voorbeeld geeft ze duurzame regelgeving, waar DUFAS al in een heel vroege fase bij betrokken is. “Veel individuele leden van DUFAS zijn pensioenuitvoerders, die in de voorhoede zitten van dat soort processen en wij dan dus ook.” Ze vindt duurzaamheid in al haar diversiteit sowieso van groot belang: “Het was voor mij de voornaamste reden om te kiezen voor deze functie, omdat ik wist dat het thema duurzaamheid in de jaren dat ik bij DUFAS werk het grootste gedeelte van de tijd zou innemen.”

Gedurende haar hele carrière heeft ze er op de momenten waarop er grote veranderingen in de sector waren voor gezorgd dat ze erbij was en dan vooral aan de beleggingskant. Ze vindt het interessant om die veranderingen te mogen helpen waarmaken. “Dat heb ik dus ook bij duurzaamheid.” Volgens haar is dit een enorm keerpunt voor de sector.

1.500 miljard

Haar gedrevenheid om duurzaamheid op de kaart te krijgen zien we ook als Broekema doorvraagt over de impact die het heeft als de 54 leden van DUFAS (waaronder bijvoorbeeld bekende namen als Achmea, Aegon, APG, Kempen, NNIP, Robeco, Triodos, UBS en Van Eck) gaan schuiven met miljarden en dat Van de Looij dat vervolgens faciliteert.

Van de Looij legt uit: “Het is enorm, het gaat over ongeveer 1.500 miljard euro. Je moet je voorstellen dat als je dat inzet voor duurzaamheid, als je het geld laat spreken heb je echt ongelooflijk veel impact. Mensen beseffen niet altijd dat we dat kunnen doen met het pensioengeld.”

“Mensen beseffen niet altijd hoeveel we kunnen doen met het pensioengeld.”

Van de Looij is een vrouw die er geen issue van maakt om vaak met mannen aan het werk te zijn. Toen ze opgroeide speelde ze eigenlijk altijd al met jongens. “Dat is misschien wel iets waarom deze werkrichting mij wel aanspreekt.”

Ook nu is ze vaak de enige vrouw in een ruimte of de enige vrouw in een team. Die zelfstandigheid heeft ze van huis uit meegekregen en ook de verscheidenheid aan baantjes tijdens haar studententijd heeft daaraan bijgedragen.

Leuke anekdote in deze context: het gesprek met Broekema vindt plaats bij Spaces Zuidas in Amsterdam. Vroeger was dat het hoofdkantoor van Moret Ernst & Young, zoals het toen heette. In die tijd bracht Van de Looij met een “ontzettend lelijk bloemenschort” zes keer per dag koffie of thee bij mensen op hun kamer. Van de Looij: “We zitten nu in dat gebouw, maar nu ben ik algemeen directeur van een branchevereniging.”

Genoeg is genoeg

Die vorming komt ook tot uiting in haar uitgebreide antwoord op de vraag van Broekema wat geld voor haar betekent. Van de Looij weet vanuit haar studietijd wat het is om niet veel te hebben en vindt het belangrijk om genoeg te hebben. Ze stelt duidelijk: “Genoeg is genoeg.” Ze is in ieder geval geen ‘wolf of Wall Street’. Luister voor het uitgebreide antwoord naar de podcast.

Op de vraag of ze nog adviezen of tips heeft voor mensen die starten op de arbeidsmarkt geeft ze een interessant antwoord: “Doe geen dingen omdat ze goed staan op je cv. Doe gewoon dingen die je echt interesseren.”

Tot slot geeft ze nog een aardige inkijk in haar ‘inner self’: “Ik denk dat ik altijd dicht bij mezelf heb kunnen staan, door altijd oprecht naar mijn gevoel te luisteren en het goede te doen; het goede voor klanten, het goede met je collega’s en het goede voor de mensen in je team.”