Overleven in de cultuursector tijdens de coronapandemie
“Mensen die in de cultuursector werken doen wat ze altijd al doen: even zuchten, de broekriem aanhalen en stug doorgaan”, schrijft BNG Cultuurfonds-secretaris Mat Meijs. Met deze houding wisten culturele instellingen, ondanks de vele problemen in het eerste coronajaar, de band met hun publiek vast te houden. Met allerlei speciale projecten werd de nodige veerkracht opgebracht.
Dit blijkt uit de publicatie ‘Publiek in tijden van corona: Vijftien portretten van culturele instellingen in het jaar 2020’, uitgebracht door het BNG Cultuurfonds. De bank schrijft op zijn website dat de portretten een gevarieerd en verdiepend zicht bieden in de uitzonderlijke omstandigheden waarmee culturele instellingen in alle delen van Nederland geconfronteerd werden.
“De organisaties hebben op eigen wijze de beperkingen, gedwongen sluitingen en lockdowns doorstaan met onder meer culturele bezorgdiensten, kunstroutes, een online cultuuraanbod en bijzondere contactmomenten voor specifieke publieksgroepen. Wat de toekomst betreft laten de portretten een grote onzekerheid zien en doen de organisaties een beroep op de lokale, regionale en landelijke overheid om extra steun te geven”, schrijft de bank verder.
Zorgen om besteding noodsteun aan cultuursector
Een maand geleden werd bericht dat de cultuursector zich zorgen maakte of het geld bedoeld voor de branche ook daadwerkelijk bij hen terechtkwam. Volgens adviesbureau Berenschot waren deze zorgen terecht, ondanks dat de Vereniging Nederlandse Gemeente het tegenovergestelde beweerde.
Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst en Cultuur van Berenschot, vertelde destijds dat een aantal gemeenten niet goed wist hoeveel geld ze voor coronasteun hadden gekregen voor cultuur, omdat al het steungeld dat gemeenten kregen in één bedrag werd overgemaakt. Ook konden gemeenten zelf beslissen hoe ze de noodsteun wilden inzetten. Zo ontving Almelo €441.000 aan cultuursteun, maar werd het geld onderverdeeld over alle getroffen sectoren, niet alleen de culturele.
De publicatie is een uitgave van het cultuurfonds van BNG Bank, dat hiermee een alternatief biedt voor zijn reguliere jaaroverzicht in wat voor iedereen een uitzonderlijk jaar was. De volledige publicatie is hier te vinden.