ING adviseert spaarders een andere bank te zoeken

05 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

“Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.”

Je zou het niet verwachten, maar bovenstaand bericht staat op de website van ING. Vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt zijn spaarders een steeds grotere last voor banken. Zo maakten de Nederlandse banken gezamenlijk ruim €1 miljard over aan de ECB. ING verlaagde daarom al de grens voor negatieve rente over spaargeld en de bank adviseert spaarders nu dus ook actief om hun ‘spaarheil’ elders te zoeken.

“Er zijn vergelijkingssites waar je een overzicht kunt zien wat je mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld Independer of de overzichten op geld.nl of spaarrente.nl. Wil je toch hulp bij het maken van een keuze? De Consumentenbond geeft tips waar je rekening mee moet houden. Want je wilt wel veilig blijven sparen”, vervolgt het bericht. Volgens een ING-woordvoerder is het communiqué puur informatief bedoeld en moet het gezien worden als iets positiefs.

ING adviseert spaarders om bij concurrentie te gaan shoppen

In hoeverre het advies van ING effect heeft is niet geheel duidelijk, de Volksbank ziet de laatste tijd echter een toestroom van rijkere spaarders. “We merken dat er geshopt en gestald wordt. Grote spaarders zoeken manieren om negatieve rente te vermijden”, stelt een woordvoerder van de bank in het FD. BIJ ASN Bank nam het saldo op de spaar- en betaalrekeningen vorig jaar met 15,2% toe tot €14,4 miljard.

Van sparen naar beleggen

Hoewel ING vooralsnog de enige bank is die zijn klanten actief informeert om een overstap te maken, nemen ook andere banken afscheid van hun spaarklanten. Zo viel vorig jaar het doek voor ABN AMRO-dochter Moneyou en staakte Rabobank onlangs zijn spaaractiviteiten in Duitsland en België. Het verlagen van de grens voor een negatieve spaarrente is tevens een populaire trend. Rabobank, ING, Triodos en de Volksbank hebben aangegeven de lat voor negatieve rente per 1 juli te verlagen naar €100.000. ABN AMRO rekent pas negatieve rente vanaf €150.000.

Overigens zijn steeds meer Nederlanders aan het beleggen geslagen in een reactie op de nul- of negatieve rente op hun spaarrekening. Voor banken is deze trend dubbelop gunstig: enerzijds hoeven ze het spaargeld dan niet tegen een negatief tarief van 0,5% bij de ECB te stallen, anderzijds verdient de bank er commissie aan als er via de bank belegd wordt.